Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Moje delo » Politike » PODJETNIŠTVO

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


PODJETNIŠTVO

1. Predstavitev problema

2. Obravnava v Evropskem parlamentu
OBRAVNAVA V EVROPSKEM PARLAMENTU:

Pregled inovacijske politike skupnosti v spreminjajočem se svetu

-----------------------

PREDSTAVITEV PROBLEMA

Evropska unija (EU) daje razvoju malih in srednje velikih podjetij velik poudarek, saj so ta gonilna sila evropskega gospodarstva. Z razvojem podjetij se manjša brezposelnost v Uniji in se veča dodana vrednost na zaposlenega, kar pomeni večje dohodke in blaginjo. Obenem je razvoj podjetij gonilo gospodarske rasti in socialne vključenosti, podjetja pa so ključna tudi za prenos novih tehnologij v praktično rabo. 20 milijonov malih in srednjih podjetij tako v EU predstavlja 99 odstotkov vseh poslovnih aktivnosti. EU si prizadeva za razvoj predvsem (vendar ne izključno) tistih podjetij, ki nudijo visokotehnološke produkte in storitve.

Z namenom prepoznati in formalizirati ključno vlogo malih in srednjih podjetij v EU je bil junija 2008 sprejet t .i. Akt za mala podjetja za Evropo, ki predstavlja v EU in državah članicah okvir za podporo malim in srednje velikim podjetjem (podjetja, ki imajo do 250 zaposlenih). V aktu so ukrepi, s katerimi bi odstranili ovire, s katerimi se podjetja srečujejo pri rasti in razvoju. V njem so priporočila, s katerimi bi oblikovali okolje, v katerem je podjetništvo nagrajeno, podjetniki pa se uspešno razvijajo. Eden izmed ukrepov na tem področju je uvedba Erasmus sheme za izmenjave med zaposlenimi v podjetjih. Prav tako ureja odnos med javno upravo in podjetništvom v smislu, da ta podjetništvu zagotovi najboljše možno okolje za njegov razcvet. Povečuje še možnosti pridobitve potrebnih finančnih sredstev za ustanovitev in razvoj podjetja ter pomaga podjetjem izkoristiti priložnosti, ki izvirajo iz skupnega trga in tujih trgov.

Poleg zgoraj opisanih tematik pa so aktualne tudi druge, na primer namenjanje posebne pozornosti skupinam, ki se soočajo z večjimi težavami pri ustanavljanju podjetja, kot so ženske, etnične manjšine in mladi. Obenem si EU trudi odstraniti kulturne ovire, ki mnogo ljudi odvrnejo od podjetniške aktivnosti, spremeniti odnos do neuspeha v smislu, da ta ni več stigmatiziran in v zvezi s tem poskrbeti za omogočanje lažjega ponovnega začetka po neuspehu, in si prizadeva za razvitje podjetniške kulture v državah članicah. Pomembno je predvsem, da si države članice med seboj delijo dobre prakse na področju podpore podjetništvu. Podjetja igrajo tudi veliko vlogo v boju proti klimatskim spremembam, saj so eden izmed vršilcev raziskav novih tehnologij za pridobivanje čiste energije, obenem pa bodo najbolj odgovorna za prenos rezultatov teh raziskav v praktično rabo. 

Evropski parlament igra pri razvoju podjetništva pomembno vlogo, saj skupaj s Svetom EU sprejema zakonodajne ukrepe za spodbujanje podjetništva, obravnava poročila o uspehu teh politik ter razvija nove predloge za izboljšanje okolja za podjetniško aktivnost.deli
« nazaj ↑ na vrh