Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Moje delo » Politike » INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE

1. Predstavitev problema

2. Obravnava v Evropskem parlamentu

OBRAVNAVA V EVROPSKEM PARLAMENTU:

Uredba o smernicah za vseevropska telekomunikacijska omrežja 

Upravljanje z internetom (Internet Governance)-----------------------

PREDSTAVITEV PROBLEMA

Informacijske tehnologije predstavljajo enega izmed temeljev za delovanje industrije in interakcijo posameznikov v družbi. Politika EU glede informacijske družbe je opisana v Strategiji i2010, ki poudarja pozitiven prispevek informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij za ekonomijo, družbo in kvaliteto življenjskega nivoja posameznika.

Zadnje letno poročilo iz leta 2009 z naslovom Poročilo o digitalni konkurenčnosti Evrope poudarja, da je Evropa globalna sila na področju razvoja naprednih informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij. Ohranitev tega položaja je zato eden glavnih ciljev Unije. Zaradi tega je potrebno spodbujati formacijo enotnega trga v telekomunikacijskem sektorju in avdiovizualnih medijih, raziskave in inovacije na področju informacijskih tehnologij in poskrbeti, da bodo imeli vsi državljani EU koristi od razvoja teh  tehnologij.

Dosežki Strategije i2010 so vidni. Vse več Evropejcev ima dostop do interneta. Obenem je Evropa vodilna v svetu glede obsega širokopasovnega interneta, zaradi česar je tudi stopnja rabe naprednih digitalnih storitev visoka. Trg mobilnih telefonov presega 100 %, kar pomeni, da je gledano po deležu večji kot v ZDA ali na Japonskem. Raziskave na področju informacijskih tehnologij igrajo osrednjo vlogo pri pomembnih gospodarskih dosežkih v visokotehnoloških panogah, kar pozitivno vpliva na rast gospodarstva. Ob tem postaja politika informacijskih tehnologij vse bolj sestavni del ostalih politik, saj se države članice zavedajo, da vpliva informacijska tehnologija na celotno produktivnost gospodarstva in družbe.

Izziv za prihodnost predstavlja prevzem vodilnega mesta na področju optičnih povezav in brezžičnih širokopasovnih povezav ter predvsem uspešno tekmovanje z ZDA na področju internetnih storitev in aplikacij. Zaradi tega EU potrebuje novo digitalno agendo, ki ji bo omogočila soočenje z novimi izzivi, razvitje sodobne infrastrukture in boljši izkoristek potencialov interneta. Pri formaciji te agende in še posebej pri njeni implementaciji pa morajo z EU sodelovati vse države članice in ostale zainteresirane skupine. Formacija nove digitalne agende je tudi prednostna naloga Španskega predsedstva EU.deli
« nazaj ↑ na vrh