Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Moje delo » Politike » INDUSTRIJA » Evropski program za opazovanje Zemlje (GMES)

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Evropski program za opazovanje Zemlje (GMES)

Evropska komisija v svojem sporočilu "Globalno nadzorovanje okolja in varnosti: skrbimo za varnejši planet" ugotavlja, da je vzpostavitev sistema za opazovanje Zemlje strateška odločitev, ki bo imela dolgoročne posledice  na nadaljnji politični, gospodarski, družbeni in znanstveni razvoj EU. V okviru programa se bo s sateliti ter ostalimi napravami v zraku, na morju in kopnem zbiralo podatke o fizičnih, kemičnih in bioloških sistemih našega planeta. Te informacije bodo nato omogočale boljše upravljanje z okoljem. 

Cilji GMES so:
-    omogočiti trajnostne storitve za opazovanje Zemlje, prilagojene potrebam uporabnikov, vključno z javnimi oblikovalci politik in državljani zasebniki. Storitve GMES bodo oblikovalcem politik omogočile zlasti pripravo nacionalne, evropske in mednarodne zakonodaje na področju okolja, vključno s podnebnimi spremembami, spremljanje izvajanja te zakonodaje in dostop do obsežnih in natančnih varnostnih podatkov (npr. za nadzor meja);
-    zagotoviti trajnostno infrastrukturo za opazovanje, potrebno za izvajanje storitev GMES, kar bo storjeno z ustanavljanjem partnerstev z lastniki infrastrukture ali z razvojem nove infrastrukture;
-    spodbuditi zasebni sektor h koriščenju informacijskih virov in tako omogočiti tržno rast ponudnikov storitev z dodano vrednostjo, med katerimi so večinoma mala in srednje velika podjetja.

Evropska komisija je podala predlog Uredbe o GMES in njegovih začetnih operativnih dejavnostih maja 2009.


Postopek

V Evropskem parlamentu je za pripravo poročila o programu za opazovanje Zemlje GMES pristojen Odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE). Ker pa dokument posega tudi na področja dela drugih odborov, le-ti podajo svoja mnenja, ki morajo biti upoštevana pri končnem poročilu. Tako mnenje o dokumentu pripravlja tudi Odbor za okolje (ENVI). Odbor ITRE mora pri pripravi poročila upoštevati mnenja odbora ENVI na področjih, za katera je odbor ENVI odgovoren  (okolje, javno zdravje, varnost hrane). O končnem poročilu glasuje celoten Evropski parlament na svojem plenarnem zasedanju.


Časovnica

Prva obravnava v odboru ENVI: 30. november 2009.
Rok za amandmaje v odboru ENVI: 17. december 2009.
Rok za amandmaje v odboru ITRE: 10. december 2009.
Druga obravnava v odboru ITRE: 27. januar 2010 .
Glasovanje v odboru ENVI: 23. februar 2010.
Glasovanje v odboru ITRE: 17. marec 2010.
Rok za amandmaje na plenarnem zasedanju: 9. junij 2010.
Glasovanje na plenarnem zasedanju: 15.─16. junij 2010.


Povezave:

-    Predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o GMES in njegovih začetnih operativnih dejavnostih
-    Osnutek poročila o predlogu Uredbe v odboru ITRE
-    Predlogi sprememb Uredbe v odboru  ITRE
-    Osnutek mnenja o predlogu Uredbe v odboru ENVIdeli
« nazaj ↑ na vrh