Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Moje delo » Politike » INDUSTRIJA » Industrijska politika za dobo globalizacije

Napovednik

<< julij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Industrijska politika za dobo globalizacije

Vsebina:

Industrija EU predstavlja približno tretjino bruto dodane vrednosti v EU. Skoraj ¾ evropskega izvoza predstavljajo industrijski izdelki, poleg tega pa panoga nudi tretjino delovnih mest, s čimer je preskrbljenih 57 milijonov ljudi. Nedavna globoka gospodarska kriza je prizadela evropsko industrijo, izpostavila pa je tudi pomen industrijskih panog za gospodarstvo EU.

Industrija se trenutno sooča s številnimi izzivi:
- je pod stalnim in močnim vplivom pospešenih sprememb v razvoju svetovne ekonomije (konkurenca), zaradi česar se morajo podjetja preusmerjati, prestrukturirati in drugače specializirati. Hitro rastoča gospodarstva povečujejo pritisk globalizacije,
- globalizacija kot globalna družba znanja; inovacije in raziskave imajo vedno večjo težo pri gospodarski rasti in konkurenčnosti,
- industrija se mora usmeriti v proizvodnjo brez ogljika, ki bo temeljila na učinkoviti porabi virov,
- demografski premiki spreminjajo profil potrošnikov in ponudnikov,
- hitra urbanizacija (novi izzivi za mobilnost, gradnjo in logistiko).

Industrijska politika EU bi morala biti usmerjena k trajnosti, ekološko učinkoviti in globalno konkurenčni prenovi osnove industrijske panoge in k trajnostnemu prehodu k industriji znanja. ključnega pomena je integracija vseh politik EU s povezovanjem vseh vidikov, ki vplivajo na industrijo.

Namen poročila EP je bil sprva spodbuditi Komisijo, da čim prej pripravi sporočilo o iniciativi, omenjeni v Strategiji EU 2020 o industrijski politiki za dobo globalizacije. EK je 28. 10. 2010 nato objavila sporočilo "Celostna industrijska politika za dobo globalizacije: konkurenčnost in trajnost v središču pozornosti."
EP je na rednem plenarnem zasedanju marca 2011 v Strasbourgu sprejel Resolucijo EP o industrijski politiki za dobo globalizacije, v kateri poziva k novemu pristopu k trajnostni industrijski politiki, ki mora obravnavati med drugim povečanje učinkovitosti virov, uporabo javnih razpisov, povečanje proizvodnje čiste energije, vključevanje malih in srednje velikih podjetij, strategijo za surovine idr.
 

Postopek:

V Evropskem parlamentu je za pripravo poročila o industrijski politiki za dobo globalizacije je pristojen Odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE). O končnem poročilu glasuje celoten Evropski parlament na svojem plenarnem zasedanju.


Časovnica:

2. 9. in 29. 9. 2010: razprava v odboru ITRE
9. 11. 2010: rok za oddajo predlogov sprememb v ITRE
9. 2. 2011: rok za oddajo sprememb na plenarnem zasedanju EP
9. 3. 2011: glasovanje na plenarnem zasedanju EP
Poročevalec: Bernd Lange

Povezave:

Resolucija Evropskega parlamenta z dne 9. marca 2011 o industrijski politiki za dobo globalizacije

Osnutek poročila o industrijski politiki za dobo globalizacije


Delovni dokument o industrijski politiki za dobo globalizacije
deli
« nazaj ↑ na vrh