Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Moje delo » Politike » VARSTVO POTROŠNIKOV

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


VARSTVO POTROŠNIKOV


PREDSTAVITEV PROBLEMA

Dobrobit potrošnikov je v središču potrošniške politike EU. Glavni cilji učinkovite evropske politike varstva potrošnikov so trije: osveščati potrošnike EU s pomočjo natančnih informacij, zagotoviti preglednost trga, okrepiti blaginjo potrošnikov v smislu cene, izbire, kakovosti in varnosti ter potrošnike učinkovito varovati pred resnimi tveganji in grožnjami. Cilj je, da se do leta 2013 vsem državljanom omogoči učinkovito zaščito pri nakupovanju doma, v trgovini "na vogalu," oziroma čez mejo v ostalih državah članicah ter na internetu. Evropski standardi so namenjeni zaščiti pred nevarnimi proizvodi ali goljufivimi trgovci. Potrošnika politika EU poleg tega tudi vzpostavlja enotne predpise trgovanja za maloprodajna mesta ter mala in srednja podjetja.

Skrb za varnost, dobrobit in zdravje potrošnikov

Zakonodaja EU na področju zaščite potrošnikov tako na primer določa pravice potrošnikov v primeru nakupa blaga z napako ali pri sklenitvi zavajajoče pogodbe (pri odprtju bančnega računa ali sklenitvi zavarovanja), ukrepe na področju varnosti hrane in za zaščito zdravja ter dobrega počutja rastlin in živali; predpise o varnosti izdelkov, zagotavljanje jasnih informacij ter ustrezno označevanje in pakiranje izdelkov, ter določila o varnosti pri spletnih nakupih, varstvu zasebnosti, zaščiti otrok, souporabi datotek in spletnih avtorskih pravicah.

Evropska mreža centrov za varstvo potrošnikov ECC-Net  vsebuje informacije o tem, kaj lahko storite, če niste zadovoljni z izdelkom, ki ste ga kupili v drugi državi EU.

V EU je vzpostavljen informacijski sistem Skupnosti „RAPEX" za hitro izmenjavo informacij med državami članicami in Komisijo glede ukrepov v zvezi s proizvodi, ki krožijo na evropskem trgu in ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost potrošnikov. Sistem RAPEX pomaga preprečevati in omejevati dobave proizvodov, kot so igrače, izdelki za nego otrok, gospodinjski aparati ter kozmetični proizvodi. Poleg tega omogoča spremljanje učinkovitosti in doslednosti nadzora trga ter prisilne ukrepe. Sistem enkrat mesečno objavlja osvežen seznam nevarnih proizvodov.


deli
« nazaj ↑ na vrh