Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Vabim » Ohranimo Slovenijo ... » Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2011/2012

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2011/2012

28. 5. 2012 se je v Cerkljah na Gorenjskem slovesno zaključila okoljsko-humanitarna akcija Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2011/2012, ki je pod pokroviteljstvom poslanke v Evropskem parlamentu dr. Romane Jordan potekala že četrto leto. Slovenske šole in vrtci so v akciji skupaj zbrali 56.311 kg odpadnega papirja in z njegovo odprodajo 4.881,31 € prispevali za pomoč najrevnejšim otrokom šole Piali Ashar Alo, ki jo v Indiji vodi Slovenka Mojca Gayen s svojim možem Anupom. Največ papirja so letos zbrali na Osnovni šoli Davorina Jenka, ki je 28. 5. 2012 gostila poslanko Evropskega parlamenta dr. Romano Jordan, Mojco in Anupa Gayen ter prvega sekretarja indijskega veleposlanika g. Roberta Shetkintonga.
 
V že tradicionalni, četrti okoljsko-humanitarni akciji so slovenske šole, vrtci, organizacije in posamezniki, tudi v sodelovanju z družbo Dinos, d. d., zbirali odpadni papir, z njegovo odprodajo pa pomagajo graditi šolo za najrevnejše otroke Piali Ashar Alo, ki jo je v Pialiju v Indiji ustanovila Slovenka Mojca Gayen. »Predstavljajte si, da doma vse igrače zapakirate v škatle in jih odnesete ven. Izpraznite vse omare z oblačili in obutvijo. Odstranite televizorje, računalnike, hladilnik, vse luči, ker ni elektrike. Pospravite vse barvice, pisala, škarje, ves material za ustvarjanje. Predstavljajte si, da tudi pipe ne morete odpreti, ker ni vode. Tako živijo naši otroci. In zato zelo radi prihajajo v šolo, ker samo tukaj imajo na voljo redne obroke hrane in material za delo, učenje in zabavo. To jim omogočate tudi vi, ker zbirate papir in nam z njim pomagate graditi šolo za te otroke, « je svoj pogovor z otroki na podružnični šoli v Zalogu sklenila ga. Mojca Gayen. 

»Predsednik Nehru je vedno posvečal posebno skrb otrokom in ponavljal, da moramo dobro paziti na svoje otroke. Vesel sem, da tudi vi pomagate skrbeti za sanje naših otrok,« se je v svojem nagovoru zahvalil tudi sekretar indijskega veleposlaništva v Republiki Sloveniji g. Robert Shetkintong.

Pokroviteljica akcije dr. Romana Jordan je predstavnikom sodelujočih zavodov podelila plakete: »Svojo skrb za okolje ste z zbiranjem papirja povezali z dobrodelnostjo. Zelo sem vesela, da ste se tako angažirano odzvali klicu na pomoč otrokom z druge strani sveta, ki živijo v čisto drugačnih razmerah in jim šola ni samoumevna danost

POROČILO ob zaključku okoljsko-humanitarne akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2011/2012

K akciji se je prijavilo 21 zavodov (osnovnih in srednjih šol ter vrtcev).
Akcijo je uspešno zaključilo 15 zavodov:
1. Prva gimnazija v Celju
2. Tretja gimnazija Maribor
3. Osnovna šola Preserje pri Radomljah
4. Osnovna šola Dušana Bordona, Semedela - Koper
5. Osnovna šola Frana Kranjca, Celje
6. Vrtec Ivana Glinška, Maribor
7. Prva gimnazija Maribor
8. Osnovna šola Venclja Perka, Domžale
9. Osnovna šola Poljčane
10. Gimnazija Jesenice
11. JVIZ Mozirje, OE Vrtec Mozirje
12. Osnovna šola Jakoba Aljaža, Kranj
13. OŠ Antona Globočnika, Postojna
14. Vrtec Danijelov levček, Celje
15. Osnovna šola Davorina Jenka, Cerklje na Gorenjskem

Nekateri zavodi papir za Piali zbirajo še do konca šolskega leta, nekateri so se s Pialijem povezali še v drugih oblikah sodelovanja in humanitarne pomoči, nekateri pa poročila niso oddali ali so zaradi internih organizacijskih težav od projekta odstopili.

Zavodi so skupaj zbrali 56.311 kg odpadnega papirja. Nekateri so zbirali tudi drobiž. Skupaj so Društvu Luč upanja za Piali v okviru akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2011/12 nakazali 3.881,31 €, skupaj z nagrado, ki se ji je zmagovalna šola odpovedala v korist šole Piali Ashar Alo pa 4.881,31 €.

Največ papirja je zbrala in tako za Piali največ prispevala Osnovna šola Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem, in sicer so zbrali 8.410 kg papirja ter za Piali prispevali 756,9 €. 
 
Zmagovalna šola se je nagradi v korist šole Piali Ashar Alo odpovedala. Ravnateljica OŠ Davorina Jenka Damijana Božič Močnik in vodja podružnice Zalog Anita Stare sta ob tem povedali: »Naše poslanstvo je ne le, da posredujemo znanje, ampak da otroke naučimo pogledati okrog sebe in pomagati! Četudi otrok Pialija nismo srečali in jih ne poznamo, to ne pomeni, da ne vidimo njihovih stisk. Zato smo se letos odločili pomagati. Ponosni smo na ta dosežek na naši šoli in gremo naprej - pomagat tam, kjer se le da


Z zaključkom 4. okoljsko-humanitarne akcije pa se je že takoj začela nova sezona, ko se lahko šole, vrtci, organizacije in posamezniki prijavite k sodelovanju v akciji Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2012/2013 in papir za Piali nemoteno zbirate naprej: papir lahko oddate na kateri koli enoti družbe Dinos, d. d., za Humanitarno društvo Luč upanja.
Vabljeni k sodelovanju! 

Povabilo in nagovor dr. Romane Jordan, pokroviteljice akcije 

Videti nasmeh na otroških obrazih je eden izmed najlepših občutkov. Še posebej, če vemo, da smo vsaj malo k temu prispevali tudi mi. Zato vas tudi letos prisrčno vabim, da sodelujete v zbiralni akciji odpadnega papirja in pomagate v Pialiju ohranjati nasmeh na obrazih tamkajšnjih otrok. Več ...

Povabilo in nagovor ge. Mojce Gayen, ustanoviteljice šole Piali Ashar Alo
Nekje sem prebrala, da je prava pomoč tista, ki vsaj malo “zaboli”; ker vložimo svoj čas, energijo, materialne dobrine. Želim si, da nas ne bi bilo nikoli strah te “bolečine” in da bi bili vedno pripravljeni pomagati; še celo več, da bi iskali priložnosti, kako lahko služimo drugim. Več ...
Predstavitev šole Piali Ahsar Alo


Video o življenju v šoli Piali Ashar Alo

deli
« nazaj ↑ na vrh