Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Na poti podnebnih sprememb moramo daleč in hitro

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Na poti podnebnih sprememb moramo daleč in hitro

08.12.2009 

V ponedeljek, 7. decembra, je evropska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj v sodelovanju s Strokovnim svetom SDS organizirala javno razpravo Kaj pričakujemo od podnebne konference v Kopenhagnu? Spletni prenos dogodka iz Centra Evropa v Ljubljani je bilo mogoče spremljati tudi na spletnem mestu www.evropske-volitve.si, kjer že poteka spletno posvetovanje z dr. Romano Jordan Cizelj o podnebnih spremembah.


V uvodu je dr. Romana Jordan Cizelj izpostavila tektonske spremembe, ki so se v politiki zgodile leta 2007, ko smo dobili odgovor znanstvenikov, da so zaskrbljujoče podnebne spremembe posledica človeških dejanj. "S tem smo dobili jasen signal, da mora politika ukrepati na širši ravni, prav zato je pomembno, da organiziramo čim več javnih razprav." Pobudo za tako javno razpravo je pozdravil tudi prisotni poslanec SDS Ivan Grill.

V nadaljevanju je dr. Romana Jordan Cizelj spomnila, da je na Baliju najprej padla odločitev o skupnem mednarodnem sporazumu glede podnebja, lani so se pogovori nadaljevali v Poznanju, EU je sprejela podnebno-energetski paket ukrepov in celo pravno zavezujoče dokumente, zdaj pa naj bi bil sprejet globalni sporazum, saj gre namreč za globalno zadevo - "podnebje se tiče vseh nas!"

Poslanka je poudarila, da kot rezultat konference v Kopenhagnu pričakuje pravno zavezujoč dokument: da bodo države podprle maksimalno povišanje temperature za 2 °C, da bodo dosegli dogovor, kako se bo razdelila odgovornost  in kako bodo sprejete zaveze tako razvitih držav kot držav v razvoju, da bodo našli ustrezno rešitev glede razdelitve finančnih sredstev in mehanizmov za uporabo teh sredstev.

Razprava je potekala v dveh sklopih, najprej so bili predstavljeni cilji in nato tudi ukrepi za doseg teh ciljev (na nivoju Slovenije in EU). Poleg poslanke so o tem spregovorili vabljeni gosti, in sicer prof. dr. Jože Rakovec, Vida Ogorelec Wagner (direktorica Umanotere), Lidija Živčič (predsednica društva Fokus), mag. Jože Renar (GZS), dr. Uroš Merc (direktor podjetja Bisol) in mag. Robert Celec (lastnik sončne elektrarne v Černelavcih). Poudarili so predvsem pomen sodelovanja med politiko, gospodarstvom in znanostjo. Veliko pa so govorili tudi o obnovljivih virih, pomembnih za Slovenijo, predvsem o izkoriščanju sončne energije. Zaključili so, da je pomembno misliti zeleno in spodbujati zelene investicije. "Na poti podnebnih sprememb moramo namreč hitro in daleč."

 

 


deli
« nazaj ↑ na vrh