Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Pred septembrskim plenarnim zasedanjem EP

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Pred septembrskim plenarnim zasedanjem EP

11.09.2009 

Dr. Romana Jordan Cizelj je na današnji novinarski konferenci v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta (EP) v Ljubljani skupaj z nekaterimi drugimi poslanci predstavila nekaj pomembnejših poudarkov tem, ki jih bo na svojem plenarnem zasedanju med 14. in 17. septembrom v Strasbourgu obravnaval Evropski parlament.


V torek bo kandidat za predsednika Komisije José Manuel Barroso poslancem predstavil svoj program, v sredo pa bo parlament glasoval o njegovi potrditvi za drugi petletni mandat. Dr. Romana Jordan Cizelj je ob tem povedala, da je stališče EPP glede njegovo kandidature jasno, saj se je največja stranka EP zavzemala, da bi o predsedniku Komisije glasovali že pred parlamentarnimi volitvami. Že takrat so bile predstavljene smernice Barrosovega dela. Dr. Jordan Cizljeva je povedala, da se z Barrosom nadaljuje dobra kontinuiteta, da so njegove prioritete jasne, tudi na področju podnebnih sprememb. Poudarila je še, da Barroso tudi ne dela razlik med starimi in novimi državami članicami.

Na zasedanju bodo odločali tudi o proračunu. Po besedah dr. Jordan Cizelj bodo v odboru ENVI so podprli tiste amandmaje, ki podpirajo delo evropskih agencij, kar bo imelo dober vpliv na novo zakonodajo, predvsem na zakonodajo Reach. V odboru ITRE so stališča podobna, čeprav seveda ne bodo dobili vseh sredstev, ki bi si jih odbor želel.

Dr. Romana Jordan Cizelj je izpostavila še vprašanje energetske varnosti. Zavzela se je za to, da je potrebno za varno energetsko dobavo skrbeti ves čas, da se že vnaprej prepreči morebitne konflikte, kot je bila npr. zimska plinska kriza zadnji dve leti. O plinskih terminalih v Žavljah je poslanka že v prejšnjem mandatu Komisiji postavila vprašanje, vendar pa odgovor nanj še ni bil povsem jasen. Dr. Romana Jordan Cizelj je zato prejšnji teden Komisiji ponovno zastavila pisno vprašanje, ali so od Italije že dobili manjkajoče dokumente in kako bodo ukrepali.

Na novinarski konferenci so sodelovali tudi dr. Milan Zver, Tanja Fajon in Zoran Thaler.

 

 deli
« nazaj ↑ na vrh