Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Ta teden na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Ta teden na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta

19.01.2011 

Dr. Romana Jordan Cizelj s plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu poroča o razpravi evropskih poslancev s predsednikom Evropske komisije José Manuel Barrosom. Rapravljali so predvsem o finančno-gospodarski krizi ter o inovacijah in energetiki. V sredo, 19. januarja, sledi predstavitev madžarskega programa predsedovanja in njihovega medijskega zakona.


Dr. Romana Jordan Cizelj v tokratnem prispevku Tokrat izpostavljam povzema potek razprave (t.i. ura vprašanj) s predsednikom Evropske komisije José Manuel Barrosom. Vprašanja v razpravi so se nanašala na finančno-gospodarsko krizo ter na temo inovacij in energetike. Pri tem jih je zanimala predvsem, kakšna je predsednikova vizija o prehodu v nizkoogljično družbo in kakšne so njegove prioritete.

Pri tem je José Manuel Barrosom na prvo mesto uvrstil uresničenje notranjega trga na področju elektrike in plina, pomembno vlogo pa imata po njegovem mnenju tudi izboljšanje učinkovite rabe energije in povišanje deleža obnovljivih virov energije.

V razpravi je sodelovala tudi dr. Romana Jordan Cizelj. Njeno vprašanje se je navezovalo na politično razpravo o višjem, bolj ambicioznem cilju, od tistega ki si ga je v zakonodaji zastavila EU (torej zmanjšanje izpustov za 20% do leta 2020 ). V primeru višjih ciljev bi največje breme nosilo prav področje energetike, zato je predsednika Komisije vprašala, kdaj bodo po njegovem mnenju ustrezni pogoji, da bodo prešli na ta višji cilj. Gospod Barroso na tem mestu odgovarja, da mora tudi mednarodna skupnost sprejeti podobne zaveze, kot jih imamo v EU. Prav tako pa je prepričan, da ima EU še velike zaloge v smislu možnosti ukrepanja pri učinkoviti rabi energije.

Dr. Romana Jordan Cizelj nadaljuje, da bo jutri (19. januarja 2011) Madžarska predstavila svoj program predsedovanja, pri tem pa predvideva predvsem predstavitev njihovega medijskega zakona. Kot pravi, želi v razpravi sodelovati tudi sama, a se bo (kot poročevalka za direktivo o ravnanju z radioaktivnimi odpadki) bolj osredotočila na energetiko. Pri tem želi od madžarskega predsedstva predvsem formalno zagotovilo (glede na to, da ima na tem področju Evropski parlament zgolj posvetovalno vlogo), da bodo, kar parlament sklene, tudi upoštevali. Gre namreč, kot pravi sama, za vprašanje evropske demokracije.


deli
« nazaj ↑ na vrh