Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Odpadni papir gradi šolo v Indiji

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Odpadni papir gradi šolo v Indiji

06.05.2011 

V letošnjem šolskem letu, ki je tudi leto prostovoljstva, so učenci in dijaki 25 slovenskih osnovnih in srednjih šol z odprodajo zbranega odpadnega papirja v okviru okoljsko-humanitarne akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji zbrali več kot 3600 €. Denar je v sodelovanju s humanitarnim društvom Luč upanja, ki ga vodi slovenska biatlonka Tadeja Brankovič Likozar, namenjen gradnji šole za najrevnejše otroke Pialija, ki jo je v Indiji blizu Kolkate ustanovila Slovenka Mojca Gayen. Akcija je že tretjič potekala pod pokroviteljstvom slovenske poslanke v Evropskem parlamentu dr. Romane Jordan Cizelj. Današnje zaključne prireditve in razglasitve rezultatov ob sklepu akcije na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru se je udeležil tudi prvi sekretar indijskega veleposlanika v Sloveniji g. Surinder K. Datta.


S pomočjo sredstev, ki so jih z odprodajo odpadnega papirja že v letu 2009 zbrali slovenski šolarji, je ga. Mojca Gayen v Pialiju v Indiji kupila zemljišče, na katerem sedaj urejajo vse potrebno za gradnjo šole za tiste otoke, ki zaradi neurejenih življenjskih razmer ne morejo hoditi v državne šole in bi bili brez njene pomoči prepuščeni pouličnemu životarjenju. Sodelujoče slovenske šole so bile posebej vesele vidnega rezultata, da z odpadnim papirjem lahko na drugem koncu sveta pomagajo graditi šolo in svetlejšo prihodnost otrokom, ki jih je revščina najbolj zaznamovala. Zato so se z veliko veselja in pripravljenosti odzvale tudi tokratnemu vabilu dr. Romane Jordan Cizelj k skrbi za ohranjanje našega okolja z zbiranjem odpadnega papirja in k vzgoji za solidarno pomoč.

Največ papirja je v letošnji akciji zbrala Osnovna šola Antona Ukmarja iz Kopra, kjer je danes, 6. maja, dopoldne potekala tudi zaključna prireditev, na kateri je dr. Romana Jordan Cizelj predstavila rezultate, zmagovalno šolo pa je tudi nagradila z računalnikom za šolsko knjižnico. »Naša življenja so splet mnogih okoliščin, vsak posameznik pa se sam odloči, katere mu bodo krojile usodo. Njegova je tudi odločitev, ali bo pri tem upošteval odgovornost do sočloveka in narave. Zato organizacija akcije, ki povezuje skrb za okolje s solidarnostjo. In zato za šole, da že mladi spoznajo, kako neizmerno bolj polno je življenje, če znamo rezultate svojega dela deliti z drugimi. Letošnje evropsko leto prostovoljstva to le potrjuje. V imenu najrevnejših indijskih otrok se zahvaljujem sodelujočim učiteljem, profesorjem, mladim in staršem za pomoč, ki za te otroke pomeni ne pomeni samo upanje, temveč že utečeno izobraževanje za pot iz bede,« je povedala poslanka.

Prireditve se je udeležila tudi ustanoviteljica indijske šole Piali Ashar Alo ga. Mojca Gayen, ki je trenutno na obisku v Sloveniji: »Ob zaključku vsakega dne je prav, da se vprašamo, kaj dobrega smo naredili za nekoga drugega. In če odgovora nimamo, nas mora to vzpodbuditi k temu, da ga poiščemo naslednji dan. Zakaj? Zato ker nas pomoč drugemu osebno bogati in medsebojno povezuje. Zelo sem vesela in hkrati hvaležna, da smo tudi letos zelo uspešno zaključili našo skupno akcijo. Moje srce se iskreno razveseli, ko začutim, da smo se povezali ljudje različnih starosti, poklicev in narodnosti ter stopili skupaj, da bi pomagali. Boriti se je treba, da se živa ljubezen do sočloveka, ki biva v vsakem izmed nas, preoblikuje v konkretna dejanja, ki imajo vrednost vzora. Na ta način preženemo kisle, zagrenjene in žalostne nasmehe ter prižigamo upanje v svojih srcih in v srcih tistih, ki jim je pomoč namenjena,« ter zaključila z mislijo Victorja Huga, da »se duh bogati s tem, kar prejema, srce pa s tem, kar daje

Predsednica društva Tadeja Brankovič Likozar pa nas vse poziva k nadaljnji pomoči: »Presrečna sem, da smo zaključili že drugo akcijo zbiranja starega papirja z namenom pomagati Pialiju. Vsi udeleženci te akcije se osebno morda sploh ne zavedamo, kaj smo s to lepo gesto doprinesli tem otrokom. Marsikdo med njimi se je zaradi naše dobre volje in malo našega truda naučil brati in pisati. Morda smo marsikomu pomagali poiskati energijo, da je zbral moč in pogledal v svoje sanje. Te sanje so za nas in naš svet tako skromne, za njih pa so izjemna odskočna deska za pogled v svetlejši svet. Najlepše se zahvaljujem dr. Romani Jordan Cizelj, vsem šolam in posameznikom, da so tudi letos zbrali toliko energije, pristopili k projektu in s tem pomagali Pialiju. To možnost imate še naprej, zato pozivam vse k skrbi za okolje in obenem k pomoči otrokom v Indiji; predvsem pa bodimo pri tem svetel vzor in spodbuda našim najmlajšim: zbirajte odpadni papir in ga odpeljite na katero koli enoto podjetja Dinos ter denar od njegove odprodaje namenite društvu Luč upanja - za Piali

Dr. Romana Jordan Cizelj se je vsem sodelujočim zahvalila za sodelovanje tudi s pisnimi plaketami in obljubila podporo Pialiju tudi v prihodnje, saj so šole izrazile željo in pripravljenost nadaljevati z akcijo tudi v prihodnjem šolskem letu.

Potek priprav na gradnjo šole in življenje v šoli Piali Ashar Alo lahko spremljate na:
www.romanajordan.si/indija ter www.pialiasharalo.org.

POROČILO OB ZAKLJUČKU AKCIJE

 


deli
« nazaj ↑ na vrh