Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj ob dnevu Evrope

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj ob dnevu Evrope

09.05.2011 

Dr. Romana Jordan Cizelj je v nedeljo, ob 18. uri, v Ihanu kot slavnostna govornica nastopila na osrednji občinski proslavi Občine Domžale in Kulturnega društva Ihan ob 9. maju - dnevu Evrope. Ob tem dnevu je vsem evropskim državljankam in državljanom čestitala in zaželela, da bi v družbi evropskih narodov hitro spet dosegali dobre gospodarske rezultate, predvsem pa ustvarjali zadovoljno življenje za vse.


"Spoštovani!

Državljanke in državljani Slovenije smo v preteklosti v številnih ključnih in prelomnih trenutkih dokazali, da se znamo pravilno odločiti. Odločitev za uresničitev dolgoletnih sanj o samostojni državi je bila veliko in pogumno dejanje. Odločitev za vstop v Evropsko unijo prav tako. In ker smo bili složni, nam je uspelo.

Živimo v težkih časih, obremenjeni smo z globalnimi problemi finančne in gospodarske krize, z vedno pogostejšimi in močnejšimi vremenskimi pojavi, z industrijskimi nesrečami. K vsemu temu pa na nas pritiska še teža slovenske stvarnosti, ki se dotika osnovnih narodovih in občečloveških vrednot, kot so enakost pred zakonom, vrednotenje dela in ustvarjanja, solidarnost, resnicoljubnost, medgeneracijska odgovornost in skrb za naravo. Namenoma naštevam pozitivne vrednote in ne njihovih negativnih oblik, ki jih v slovenskem prostoru slišimo običajno. Tudi za članice EU pa še vedno velja »narod si bo pisal sodbo sam«. Sami si moramo odgovoriti, po kateri poti želimo kreniti kot država in v okviru pristojnosti, ki jih imamo kot državljani, to tudi uresničevati. Obstoječe elite, ki niso samo politične, ampak so tudi gospodarske, kulturne, znanstvene, so plod razmer, ki smo jih dopustili državljani sami. Demokracija je dober sistem, ki zahteva aktivno udeležbo, zahteva ljudi, ki jim je mar, ki ne zamahnejo z roko in rečejo, da se ni vredno izpostavljati. Negodovanje moramo preoblikovati v idejo o tem, kaj in kako, ideji moramo odpreti vrata v uresničitev. Kdaj nam bo to spet uspelo, je odvisno od nas samih, toda z veliko odprtostjo, ambicijami in izzivi nam to lahko in mora uspeti. Kajti - ni je večje moči, kot je složen narod. Evropa nam ne bo postavljala ovir, ampak nam bo pomagala.

Danes je tista sedanjost, ki smo jo sanjali včeraj. Evropska unija je trenutno eno najbolj zaželenih območij za življenje in ustvarjanje. Biti del tega sveta so želje številnih. Slovenci smo lahko zadovoljni, da živimo na tej žlahtni evropski zemlji, v katero so rodovitna semena sodelovanja in povezovanja polagale prejšnje generacije. Zdaj pa je čas za samozavestne ambicije in  kreativnost, ki temeljijo na zaupanju. Na zaupanje v naš narod, v našo državo in v ljudi, ki v premorejo vizijo, pogum in znanje ter znajo povezovati in vzpodbujati plemenite vrednote.

Kot evropskim državljankam in državljanom vam čestitam ob dnevu Evrope. Vsem nam želim, da bi v družbi evropskih narodov hitro spet dosegali dobre gospodarske rezultate, predvsem pa ustvarjali zadovoljno življenje za vse naše državljane. In da bi kot ena novejših članic v tej evropski družini znali ohraniti čar mladosti. Želim vam ponosno in veselo praznovanje dneva Evrope."

dr. Romana Jordan Cizelj
poslanka v Evropskem parlamentu


deli
« nazaj ↑ na vrh