Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o novi direktivi o ravnanju z jedrskimi odpadki

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o novi direktivi o ravnanju z jedrskimi odpadki

06.05.2011 

Dr. Romana Jordan Cizelj je skupaj s Sekcijo Alfa Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in Agencijo za radioaktivne odpadke (ARAO) v petek, 6. maja, pripravila strokovno okroglo mizo o osnutku nove direktive o ravnanju z izrabljenim jedrskim gorivom (IJG) in radioaktivnimi odpadki (RAO), za katero je v Evropskem parlamentu zadolžena kot poročevalka.


Predlog Direktive Sveta o ravnanju z izrabljenim jedrskim gorivom (IJG) in radioaktivnimi odpadki (RAO), ki je v obravnavi, predlaga pravni okvir Evropske unije (EU) za ravnanje s IJG in RAO kot sestavni del varne uporabe jedrske energije za proizvodnjo električne energije ter ionizirajočega sevanja (IS) v medicini, industriji, kmetijstvu, raziskavah in izobraževanju. Predlog Direktive ima kot cilj zagotoviti:

1. takojšnjo, prihodnjo in čezmejno zaščito delavcev in prebivalstva pred nevarnostmi, ki so posledica IS,
2. izvajanje najvišjih varnostnih standardov na področju ravnanja z RAO in IJG,
3. preprečiti ustvarjanje prevelikih bremen za prihodnje generacije,
4. doseči trajno politično zavezo o dolgoročnem ravnanju z RAO in IJG,
5. zagotoviti prenos političnih odločitev v jasne določbe za namen ustreznega ravnanja z RAO in IJG v vseh fazah,
6. zagotavljati nenehno izboljševanje sistema ravnanja, ki temelji na postopnem sprejemanju odločitev in družbeni sprejemljivosti,
7. zagotoviti ustrezne finančne vire za ravnanje.

Dr. Romana Jordan Cizelj je predstavila direktivo in izpostavila, da naj bi bila sprejeta do konca junija, torej do konca predsedovanja Madžarske Evropski uniji. Pri tem je povedala, da želijo v Evropskem parlamentu najprej "okrepiti predlog direktive. Skupna ocena je bila, da je direktiva na področju financiranja precej šibka," ter poudarila, da so na direktivo doslej prejeli kar 293 amandmajev. Poslanka je prepričana, da bo direktiva sprejeta, da bo okrepljena in da bo delno dovoljevala izvoz.

Na okrogli mizi so poleg dr. Romane Jordan Cizelj sodelovali še Vladislav Krošelj, direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO), dr. Andrej Stritar, direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) in predsednik ENSREG (European Nuclear Safety Regulator Group), dr. Irena Mele, Mednarodna agencija za jedrsko energijo - International Atomic Energy Agency (IAEA), Dejan Savić, Greenpeace in dr. Drago Kos, prof. na Fakulteti za družbene vede (FDV).

Sodelujoče je nagovoril tudi predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije dr. Marko Čepin, okroglo mizo pa je povezovala dr. Nadja Železnik, predsednica Alfa sekcije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije.

O amandmajih bodo v Evropskem parlamentu glasovali 26. maja, o direktivi pa na junijskem zasedanju v Bruslju.
deli
« nazaj ↑ na vrh