Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Pred prvim septembrskim plenarnim zasedanjem

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Pred prvim septembrskim plenarnim zasedanjem

10.09.2011 

Dr. Romana Jordan Cizelj se je v petek, 9. septembra 2011, v Ljubljani (Hiša Evropske unije, Breg 14) skupaj z evropsko poslanko mag. Tanjo Fajon udeležila novinarske konference pred prvim septembrskim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta. Predstavila je svoje stališče do tem, ki bodo na dnevnem redu tokratnega zasedanja.Dr. Romana Jordan Cizelj je na redni novinarski konferenci pred prvim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta po poletnih počitnicah predstavila svoje stališče do tem, ki bodo na dnevnem redu. Najprej se je ustavila pri paketu šestih zakonodajnih dokumentov o gospodarskem upravljanju, o katerem se bo razpravljajo šele na naslednjem parlamentarnem zasedanju, saj zaenkrat »še vedno ni pravih dogovorov, kompromisov o tej temi«. Poudarila je tudi, da je Poljska že začela s predsedovanjem in je do sedaj korenito izkoristila priložnost za lastno promocijo.

Na prvo mesto po pomembnosti tem, ki spadajo v okvir področij energetike, okolja in informacijskih tehnologij, ki jih pokriva poslanka, spada uredba o celovitosti in transparentnosti energetskega trga. Gre za  urejanje na grosističnih trgih elektrike in plina. Uredba postavlja pogoje, ki so potrebni, da se prepreči zlorabe in manipulacije na energetskem trgu. Za to bodo primarno odgovornost nosili nacionalni upravni organi v sodelovanju  z agencijo ACER. Slednja bo spremljala podatke na trgih, udeleženci na trgih ji morajo poslati informacije, ukrepanje pa je še vedno pristojnost posameznih držav članic.

Dr. Jordan Cizljeva je izpostavila tudi pomen skrbi za surovine, »ki so nujno potrebne za proizvodnjo sodobnih tehnologij (avtomobilov, telefonov), in ki predstavljajo zastoj v proizvodnih procesih«. Evropa oz. evropska industrija postaja od uvoza teh surovin zelo odvisna, zato je prišlo do pobude, da bi se spodbudilo neko skupno ravnanje. Evropski parlament je po besedah poslanke podal kar nekaj predlogov, »kako bi tudi na tem področju delovali bolj celovito«.

Izjemnega pomena je po besedah evropske poslanke tudi varnost pri naftnih in plinskih dejavnostih na morju. Lani aprila se je namreč zgodila velika katastrofa v Mehiškem zalivu. Nanjo se je odzval tudi Evropski parlament, ki predlaga nekatere izboljšave. Sicer pa velja, kot pravi dr. Romana Jordan Cizelj, neko »splošno prepričanje, da je evropska zakonodaja dovolj dobra in ne potrebuje bistvenih sprememb. Potrebujemo pa nekoliko večjo harmonizacijo, da bo ta zakonodaja dejansko zagotavljala najvišje varnostne in okoljske standarde. Poudarek je na pridobivanju licenc, zahtevamo redne inšpekcije, operacije pa se naj začnejo šele, ko so načrti odobreni s strani državnega organa«.

Naslednji teden bo v obravnavi Projekt Galileo - evropski projekt umeščanja 30 satelitov na zemeljsko orbito - ki zagotavlja neodvisnost Evrope na tem področju. Poslanka pravi, da bodo v okviru dogovorov, kako najbolje izkoristiti sistem, govorili »o javnih reguliranih storitvah, ki jih nudi ta navigacijski sistem, saj se tudi tu pojavi problem zasebnosti in zaščite podatkov«.

Dr. Romana Jordan Cizelj je še omenila, da Evropski parlament vsako leto podeljuje nagrado tistim, ki se posebej izkažejo na področju  človekovih pravic. Zato je letos s strani ELS prišla pobuda, da bi to nagrado dobil slovenski pisatelj Boris Pahor, ki je v preteklosti že prejel najrazličnejše nagrade številnih evropskih držav.

Poslanka je na koncu opozorila še na pristojnosti Evropskega parlamenta in izpostavila »bitko, ki se bije med Evropskim parlamentom in Svetom. Zavzemamo se za to, da bi delovali na enem mestu (manjši stroški, manj izpustov). Tako je Parlament je za leto 2012 in 2013 izglasoval čisto drugačen urnik kot do sedaj. V septembru bi naj tako potekalo samo eno zasedanje, v oktobru pa dve in to istočasno, da bi bilo delo bolj učinkovito. Francija se je glede tega pritožila na Evropsko sodišče, na kar pa se lahko odzovejo vlade držav članic, podajo pobudo in izrazijo svoje mnenje«. Poslanka je pozvala predsednika vlade Republike Slovenije, Boruta Pahorja, da to stori, in »podpre odločitev, da Evropski parlament  sam odloča o svojem načinu delovanja«.

Osnutek dnevnega reda
Dr. Romana Jordan Cizelj. Novinarska konferenca pred parlamentarnim zasedanjem EP. Ljubljana, 9. 9. 2011.
Dr. Romana Jordan Cizelj. Novinarska konferenca pred parlamentarnim zasedanjem EP. Ljubljana, 9. 9. 2011.
Dr. Romana Jordan Cizelj, mag. Tanja Fajon. Novinarska konferenca pred parlamentarnim zasedanjem EP. Ljubljana, 9. 9. 2011.
Dr. Romana Jordan Cizelj, mag. Tanja Fajon. Novinarska konferenca pred parlamentarnim zasedanjem EP. Ljubljana, 9. 9. 2011.
Dr. Romana Jordan Cizelj, mag. Tanja Fajon. Novinarska konferenca pred parlamentarnim zasedanjem EP. Ljubljana, 9. 9. 2011.
Dr. Romana Jordan Cizelj, mag. Tanja Fajon. Novinarska konferenca pred parlamentarnim zasedanjem EP. Ljubljana, 9. 9. 2011.
deli
« nazaj ↑ na vrh