Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Evropska politika stavi na SDS in računa, da bo stranka zmagala in popeljala Slovenijo iz krize

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Evropska politika stavi na SDS in računa, da bo stranka zmagala in popeljala Slovenijo iz krize

14.11.2011 

Evropska poslanca dr. Romana Jordan Cizelj in dr. Milan Zver sta na novinarski konferenci v ponedeljek, 14. novembra, v Ljubljani predstavila razloge za kandidaturo na državnozborskih volitvah. Pravita, da Slovenija že dolgo ni bila v tako težki in kritični situaciji, kot jr ravno sedaj.


Dr. Milan Zver je uvodoma pojasnil, da sta z dr. Romano Jordan Cizelj edina evropska poslanca iz Slovenije, ki bosta aktivno sodelovala na letošnjih državnozborskih volitvah. "Premislek in odločitev nista bila lahka, glede na situacijo in prakso v evropskem parlamentu, pa vendarle sva se odločila. Najina aktivna vloga na letošnjih volitvah nikakor ne pomeni zmanjševanje pomena evropskega parlamenta, niti to ni nezaupnica do volilnega telesa, ki naju je pred dvema letoma in pol izbralo za slovenska poslanca v evropskem parlamentu", je dejal dr. Zver. "V Sloveniji že dolgo ni bila tako težka in kritična situacija kot je ravno sedaj. To je eden od glavnih motivov, da sva se pridružila Slovenski demokratski stranki na volitvah, ki poskuša združiti vse svoje moči, da pomaga in potegne Slovenijo iz krize".

Dr. Zver se je dotaknil svojega dosedanjega dela v evropskem parlamentu in dejal, da imata z dr. Romano Jordan Cizelj precej dosežkov in uspehov pri delu v evropskem parlamentu. Dr. Zver je pojasnil: "Kot vodja nacionalne delegacije sem skrbel, da je SDS bila aktivno soudeležena v političnem gremiju v evropskem parlamentu, ki je povezan s predsedstvom in z vodji nacionalnih delegacij, ki določata in usmerjata politiko Evropske ljudske stranke (ELS) v evropskem parlamentu. Poleg tega sem bil kot dejaven član odbora za kulturo poročevalec za zelo odmevno poročilo Mladi in mobilnost." Dr. Zver običajno zastopa ELS tudi pri nekaterih drugih dosjejih kot poročevalec v senci. Zadnje tako poročilo je o bolonjski reformi. Zelo dejaven je v odboru za kmetijstvo, kjer je nadomestni član in kjer je poskušal celotno pripravljalno obdobje na novo skupno evropsko kmetijsko politiko, ki bo začela živeti s 1.1.2014, prenesti tudi v Slovenijo. "Imel sem ogromno evropskih večerov na to temo in mislim, da sem ohranil živi stik med debato v evropskem parlamentu, na ravni EU, in pa tudi Slovenije. Še posebej sem vesel, da sem bil pokrovitelj evropskih mladih kmetovalcev, ki so v evropskem parlamentu pod mojim vodstvom organizirali različne konference", je dejal dr. Zver, ki si šteje v čast, da je uspel organizirati tudi nekaj pomembnih konferenc. "Nekatere na temo sprave, nekatere na področju kmetijstva, najbolj pa so odmevale tiste, ki smo jih organizirali skupaj s kolegi, ali v nacionalni skupini ali pa v skupini vseh slovenskih poslancev v evropskem parlamentu, ko smo obeleževali 20. obletnico osamosvojitve Slovenije."
 
Dr. Milan Zver je na koncu poudaril široko mednarodno podporo, ki jo uživa SDS. "To, da ima SDS velik ugled v okviru evropske politike in v družini evropskih ljudskih strank, se vidi v množični podpori, ki so nam jo dali najvišji politični predstavniki ELS, ne samo v evropskem parlamentu, ampak tudi v Svetu in Komisiji. Ugotovimo lahko, da še nikoli toliko politikov iz ELS ni bilo tako tesno vpetih v politično kampanjo v posamezni državi članici. Tako množične podpore še ni dobila nobena naša sestrska stranka ob nacionalnih volitvah".

"Evropska politika stavi na SDS in računa, da bo stranka zmagala in popeljala Slovenijo iz krize. Znano je, da je bila v zadnjem času Slovenija del problema in da so jo skupaj z Grčijo, Španijo, Italijo in Portugalsko uvrščali v skupino najbolj zadolženih držav. In to ni bilo prijetno poslušati," je zaključil dr. Zver.

"Poslanci v Evropskem parlamentu smo ves čas z eno nogo v Bruslju in Strasbourgu z drugo nogo pa v svoji lastni domovini, če želimo resno delati in če želimo, da bo evropska zakonodaja razumna in se bo izvajala, moramo stanje doma zelo dobro poznati. Tako odgovorno sva se ves čas obnašala tudi s kolegom Milanom Zverom in prepoznala kritično situacijo ter posledice, ki jo je imela finančna kriza za Slovenijo," je uvodoma dejala dr. Romana Jordan Cizelj. Po njenih besedah "v Evropi intenzivno iščemo in imamo napredek pri iskanju rešitev, v Sloveniji pa stopicamo zadaj. Želim si, da bi Slovenija čim bolj optimalno in na  čim bolj učinkovit način prišla iz krize in to je možno le na tak način, da naredimo to v neki sinergiji z evropskimi ukrepi," je dejala dr. Jordan Cizljeva in ob tem dodala, da se je za kandidaturo odločila po tehtnem in dolgem premisleku. "Odločila sem se, da SDS pripomorem na tak način, da dam na voljo svoje znanje in izkušnje in da pripomorem, da dosežemo čim boljši rezultat," je dejala. "V ospredju so ukrepi na področju gospodarske in finančne krize, vendar se ves čas v ozadju vleče pobuda trajnostnega razvoja, kajti iz gospodarsko-finančne krize ne moremo priti z restriktivnimi ukrepi, ampak le, če bomo spodbudili okolje, ki bi pospeševalo odpiranje novih delovnih mest«, ocenjuje dr. Jordan Cizljeva.

Ob tem, je tudi pozdravila pobudo nevladnih organizacij Plan B, ki so strankam predlagale podpis zaveze za trajnostni  razvoj, ki so ga v SDS tudi podpisali. Po njenem mnenju je prav, da nevladne organizacije stranke opozorijo, da  je tudi v času predvolilnega obdobja treba dati še več poudarka vsebinam.

Dr. Romana Jordan Cizelj je še dejala, da  bo Slovenija veliko več odnesla od vseh ukrepov, ki se v Evropi uveljavljajo, "če bomo aktivno sooblikovali politiko, ne pa samo čakali, da jo nekdo oblikuje namesto nas." Po njenih besedah je treba najti čim več sinergij in tega, kako duh kooperativnosti prenesti iz evropskega parketa v slovensko politiko.

deli
« nazaj ↑ na vrh