Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Pred plenarnim zasedanjem EP

Napovednik

<< april 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
rss - novice


Pred plenarnim zasedanjem EP

12.03.2012 

Dr. Romana Jordan je v petek, 9. marca, v Ljubljani na novinarski konferenci pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta izpostavila najaktualnejše teme na evropskem in slovenskem političnem parketu. Opozorila je, da je v zaključkih Evropskega sveta zraven podpisa pogodbe za stabilnejšo fiskalno unijo kar nekaj pomembnih stvari, ki sicer v medijih niso tako odmevale. Prav tako je ocenila, da je debata v o zlatem pravilu »tista ta prava, čim prej pa moramo v Sloveniji začeti razpravljati o trajnostnem razvoju in sprejeti ukrepe, ki bodo spodbudili rast.«  Dr. Jordan je posebej izpostavila pomen razprave o poročilu, ki obravnava prehod Evropske unije v nizkoogljično družbo do leta 2050.  Spregovorila je o prihajajoči prostovoljski čistilni akciji Očistimo Slovenijo 2012. Na koncu je izrazila še zadovoljstvo, da tudi v Sloveniji sliši bolj razumne razlage o sporazumu ACTA.


Dr. Romana Jordan je na začetku konference izpostavila, da je Evropski svet, ki je potekal 1. in 2. marca, poleg podpisa pogodbe za stabilnejšo fiskalno unijo v svojih zaključkih sprejel kar nekaj pomembnih stvari. Tako so državniki dejali, da je sedaj še toliko pomembneje, da »investicije so«, prednostne investicije pa naj bodo usmerjene v področje izobraževanja, raziskav in inovacij. Državniki so sprejeli tudi zavezo, da bo do leta 2014 zares začel delovati notranji trg na področju energije. Ministre in Evropski parlament so med drugim pozvali, da zaključijo z obravnavo direktive o učinkoviti rabi energije do sredine letošnjega leta.

Dr. Jordan je dejala, da ob vnovični izvolitvi Hermana van Rompuya kot predsednika Evropskega sveta v prihodnje ne pričakuje večjih sprememb v načinu dela in v ključnih usmeritvah. Ocenila je še, da je debata v Sloveniji o zlatem pravilu »tista ta prava, čim prej pa moramo začeti razpravljati tudi o trajnostnem razvoju ter sprejeti ukrepe, ki bodo spodbudili rast.«

Druga pomembna tema, ki jo je izpostavila poslanka, je dostop do zdrave pitne vode, ki je po njenih besedah še zmeraj problematičen. Letos marca bo v francoskem Marseilleu potekal t. i. svetovni forum o vodi, ki sicer poteka vsake tri leta, in Evropski parlament bo pravočasno postavil svoja stališča tudi glede tega problema.

V četrtek, 15. marca, bodo evropski poslanci razpravljali o poročilu, ki obravnava pot EU v nizkoogljično družbo do leta 2050. Osnova te razprave je poročilo, ki ga je pripravila Evropska komisija, in predvideva zmanjšanje izpustov za 80 odstotkov do leta 2050. Poročilo prav tako natančno razdeljuje, kako bi si naj ta bremena razdelili posamezni sektorji. Kot je dejala dr. Jordan, se v »Evropskem parlamentu zavedamo, da je zdaj težka finančna in gospodarska situacija, vendar smo zavzeli stališče, da moramo izvajati sicer ambiciozno evropsko zakonodajo in prav je, da postavimo tudi smernice, kam po letu 2020.« Kot pravi poslanka, »je na to temo Evropski parlament razdeljen skoraj na polovico. En del je ambiciozen, spet drugi del vztraja pri tem, da pustimo cilje tako, kot smo jih definirali - z izjemo direktive o učinkoviti rabi energije.« V poročilu so navedeni ukrepi financiranja in ustvarjanja spodbud do leta 2020, po letu 2020 pa tisto, kar čaka Unijo pri definiranju obnovljivih virov energije in sistema za trgovanje z ogljikom. Poslanka je na tem mestu izrazila zadovoljstvo, da je Evropski parlament zelo jasno oblikoval stališče, da bodo morale svojo odgovornost pri omejevanju globalnega segrevanja prevzeti tudi razvijajoče se države.

Dr. Romana Jordan je opozorila na čistilno akcijo Očistimo Slovenijo 2012 in pozvala k čim večji udeležbi. Akcije se bo udeležila tudi sama, saj je skupaj z Mestnim odborom SDS Celje posvojila dve divji odlagališči.

Na koncu je spregovorila še o sporazumu ACTA. Poudarila je, da je zelo vesela, da tudi v Sloveniji sliši bolj razumne razlage o ACTI. Ljudje so namreč na začetku, kot pravi sama, »tekmovali, kdo bo bolj obsodil ta dokument, ki pa ni samo slab. Za evropsko družbo ima namreč veliko dobrih stvari. Pomembno je, da gre pri tej temi za dva pola povsem različnih interpretacij. Na eni strani je Evropska komisija, ki pravi, da ne gre za kršenje človekovih pravic, drugo stran predstavljajo tisti, ki protestirajo na ulicah. Državljani in državljanke pa se znajdejo nekje vmes. Zato se mi zdi, da je pomembno, da dobimo stališče nekoga, v katerega ne bo nihče dvomil. Tudi nam se zastavljajo različna vprašanja in nanje potrebujemo odgovore.« Dr. Jordan je zaključila, da »smo v krizi tudi zaradi tega, ker vodstva posameznih držav, ki so politična, velikokrat odločajo in so vodena s strani ulice. In to ni dobro. Treba se je odločiti za tisto, kar mislimo, da je prav, in ne za tisto, kar je lažje.«
Dr. Romana Jordan. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
Dr. Romana Jordan. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
Lojze Peterle, dr. Romana Jordan, mag. Tanja Fajon. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
Lojze Peterle, dr. Romana Jordan, mag. Tanja Fajon. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
Lojze Peterle, dr. Romana Jordan, mag. Tanja Fajon, Jelko Kacin. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
Lojze Peterle, dr. Romana Jordan, mag. Tanja Fajon, Jelko Kacin. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
Lojze Peterle, dr. Romana Jordan, mag. Tanja Fajon, Jelko Kacin. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
Lojze Peterle, dr. Romana Jordan, mag. Tanja Fajon, Jelko Kacin. NK pred plenarnim zasedanjem EP. Ljubljana, Hiša EU, 9. 3. 2012.
deli
« nazaj ↑ na vrh