Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Jordan Cizljeva o Odboru za razvoj

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Jordan Cizljeva o Odboru za razvoj

05.03.2007   Na polovici mandata, torej pa dveh letih in pol, Evropski parlament imenuje novega predsednika, vzporedno pa potekajo tudi volitve poslancev v parlamentarne odbore in delegacije. Februarja letos je bila ob tej priložnosti dr. Romana Jordan Cizelj izvoljena na mesto podpredsednice Odbora za razvoj (DEVE), ohranila pa je tudi mesto polnopravne članice v Odboru za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) ter nadomestne članice v Odboru za proračun (BUDG).
Odbor za razvoj (DEVE) je eden od 20 stalnih odborov Evropskega parlamenta, do julija 2009 pa ga bo vodil nekdanji predsednik Evropskega parlamenta, Josep Borrell. Odbor DEVE se ukvarja z odnosom EU do držav v razvoju, kar je bila vedno pomembna tema političnega, diplomatskega in gospodarskega delovanja Evrope. Odbor se je trdno zavezal k uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja ZN kot najboljšemu načinu preprečevanja revščine v svetu. Je glavni akter Evropskega parlamenta pri spodbujanju, izvajanju in spremljanju razvojne politike in politike sodelovanja Unije, zlasti prek političnega dialoga z državami v razvoju, zagotavljanja pomoči državam v razvoju ter spodbujanja demokratičnih vrednot, dobrega upravljanja in človekovih pravic v državah v razvoju. Razen tega ima odbor osrednjo vlogo pri razvoju in krepitvi odnosov med EU ter njenimi afriškimi, karibskimi in pacifiškimi (AKP) partnerji z natančnim spremljanjem izvajanja Sporazuma o partnerstvu AKP-EU (sporazum iz Cotonouja) in udeležbo v Skupni parlamentarni skupščini AKP-EU.
"Poudariti velja, da je razvojna politika edino področje zunanje politike, ki ga s postopkom soodločanja urejajo Parlament, Komisija in Svet. Veselim se novega izziva, možnosti vplivanja in sooblikovanja globalnega razvoja družbe," svojo izvolitev komentira dr. Jordan Cizljeva.
Stalni odbori, med katere sodi tudi DEVE, za sprejetje na plenarnem zasedanju predložijo svoje stališče v obliki poročil, ki vsebujejo osnutek resolucij. Šele ko je resolucija dejansko sprejeta na plenarnem zasedanju, postane uradno stališče Evropskega parlamenta.
deli
« nazaj ↑ na vrh