Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o Načrtu za enakost med moškimi in ženskami

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o Načrtu za enakost med moškimi in ženskami

20.03.2007   V preteklem tednu so poslanci Evropskega parlamenta (EP) na plenarnem zasedanju v Strasbourgu med drugim razpravljali in glasovali o poročilu "Načrt za enakost med moškimi in ženskami 2006-2010", ki je nastalo kot odziv na istoimenski predlog Komisije marca lani. V poročilu poslanci EP pozivajo Komisijo, da je treba v EU na področju zagotavljanja enakosti med spoloma še veliko postoriti.
Dokument Komisije določa šest prednostnih področij delovanja, ta pa so razdeljena na ključne dejavnosti. Med prednostna področja sodijo doseganje enake ekonomske neodvisnosti žensk in moških, spodbujanje enakega sodelovanja žensk in moških pri postopkih odločanja, izkoreninjenje nasilja na podlagi spola in trgovine z ljudmi, odprava družbenih stereotipov o spolih ter spodbujanje enakosti med spoloma zunaj EU.
"V poročilu Parlamenta ugotavljamo, da so razlika med plačilom moških in žensk, nasilje nad ženskami, manjše pokojninske pravice, revščina med ženskami - tudi zaposlenimi - in neenakovreden dostop žensk na trg dela v EU še vedno prisotni", pojasnjuje dr. Romana Jordan Cizelj.
Poslanci so pozvali k sprejetju ukrepov, ki bi dejansko omogočili enakost med spoloma. Predlagali so uvedbo nacionalnih ukrepov, ki bi olajšali vstop žensk na trg dela; sprejetje konkretne strategije za spodbujanje žensk v podjetništvu; uvedbo politik, ki bi olajšale usklajevanje družinskega in poklicnega življenja; boljše vključevanje priseljenk; uskladitev evropskih in nacionalnih ukrepov za zagotavljanje pravne varnosti žensk in otrok; spodbujanje porodniškega dopusta in podobno. Po mnenju poslancev bi stroške porodniškega dopusta morala nositi celotna družba, s čimer bi se odpravila diskriminacija v podjetjih in spodbudila demografska rast.
Evropski parlament je tekom plenarnega zasedanja poročilo sprejel. "To me veseli," pravi dr. Jordan Cizljeva, "vendar menim, da nismo bili dovolj odločni." Evroposlanci namreč niso podprli določenih ukrepov, ki bi lahko zagotovili hitrejše in učinkovitejše izvajanje politike enakih možnosti, kot na primer enakost med spoloma v primeru razveze in uvedbo kvot v različnih družbenih sferah. Tudi pobudi, da naj Komisija pripravi zakonodajni predlog, ki bo pospešil dejansko izvajanje enakih možnosti znotraj Unije, in Evropsko listino za enake možnosti nista dobili večinske podpore parlamenta.
deli
« nazaj ↑ na vrh