Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Jordan Cizljeva o roamingu

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Jordan Cizljeva o roamingu

03.04.2007   Med pomembnejše teme, s katerimi se ukvarja dr. Romana Jordan Cizelj, in ki zaznamuje aktualno dogajanje v Evropskem parlamentu, sodi tudi razprava o Uredbi Evropske komisije o mobilnem gostovanju v državah članicah, t.i. Roamingu. Uredba predvideva vzpostavitev enotnega trga mobilne telefonije v Skupnosti in zajema ureditev tako na veleprodajnem kot tudi na maloprodajnem nivoju. Uredba prinaša uporabnikom uporabo njihovih mobilnih telefonov po načelu domačega trga. Po pričakovanjih se bodo s predlaganim ukrepom cene storitev gostovanj v tujih omrežjih znižale, ponekod več kot prepolovile.
Uredba zajema in urejuje področje glasovne telefonije oz. opravljanja klicev znotraj Skupnosti. V Uredbi tako niso zajeti prenosi podatkov, je pa posebna pozornost namenjena dvigu transparentnosti. Evropski parlament želi vzpostaviti pregledno in za uporabnike enostavno ureditev. V tem oziru si prizadeva za vzpostavitev t.i. sistema "push", ki predvideva, da bo vsak uporabnik moral prejeti sporočilo o tarifah za opravljene storitve najkasneje eno uro po vstopu v drugo državo. Ob tem dr. Jordan Cizljeva v svojih nastopih opozarja predvsem na specifičnost slovenskega trga, kjer slovenski uporabniki veliko gostujejo predvsem v državah, ki niso članice Evropske unije in jih uredba ne bo zajela. Poslanka opozarja na pomanjkljivo analizo vplivov na posamezne trge držav članic in ob tem opozarja na potrebo po temeljitejši analizi posameznih trgov mobilne telefonije. "Trgi se ne razlikujejo le po velikosti, pač pa tudi po geografski legi in migracijskih navadah njenih državljanov, zato je pri urejanju tako pomembnega področja potreben celosten pristop, ki upošteva specifike in razvitost posameznih nacionalnih trgov ter omogoča zagotavljanje konkurence", je svoje misli strnila poslanka.
Evropski parlament je v pristojnem odboru ITRE poročilo obravnaval že dvakrat, v odboru pa je potekalo tudi javno zaslišanje na katerem so predstavniki operaterjev in krovne evropske potrošniške organizacije predstavili svoja stališča o predlagani ureditvi. Trenutno potekajo razprave znotraj političnih skupin, ki skupaj s poročevalcem pripravljajo kompromisne predloge sprememb, ki bodo predstavljeni v kratkem. V prvi polovici meseca aprila je predvidena obravnava predlaganih predlogov sprememb o katerih bo pristojni odbor glasoval 12. aprila. Glasovanje na plenarnem zasedanju je predvideno 9. maja, na "Dan Evrope".
deli
« nazaj ↑ na vrh