Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Jordan Cizljeva o zunanjih odnosih na področju energetike

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Jordan Cizljeva o zunanjih odnosih na področju energetike

17.04.2007   Skupne zunanje in varnostne politike EU si skoraj ni več mogoče predstavljati ločeno od energetske politike. Varnost oskrbe z energijo, konkurenčnost in trajnostni razvoj so v veliki meri odvisni prav od kakovosti odnosov EU z glavnimi državami dobaviteljicami in porabnicami energije, kot tudi s sosednjimi ter tranzitnimi državami. Evropski parlament se je te pomembne teme lotil s poročilom Odbora za zunanje zadeve "Na poti k skupni evropski zunanji energetski politiki", kjer bosta mnenje podala tudi Odbora za razvoj in Odbor za industrijo, raziskave in energijo, katerih članica je dr. Romana Jordan Cizelj.
Člani Odbora za razvoj (DEVE) poudarjajo, da je dostop do čiste energije po sprejemljivih cenah eden glavnih dejavnikov pri zmanjševanju revščine po svetu ter pri doseganju ciljev tisočletja. "Razvojna politika mora temeljiti na partnerskem odnosu med državami prejemnicami pomoči in državami donatorkami. Le tovrstno sodelovanje lahko prinese koristi za obe stranki," meni dr. Jordan Cizljeva, ki je mnenje Odbora za razvoj v skladu s tem tudi dopolnila. V svojem amandmaju poslanka poudarja tudi soodvisnost energetske ter razvojne politike z drugimi politikami, na primer kmetijsko, trgovinsko, izobraževalno itd. Člani Odbora DEVE posebno pozornost posvečajo odnosu med EU in Afriko. Slednja kljub svojemu bogastvu s surovinami oz. kljub velikemu potencialu za izkoriščanje obnovljivih virov energije nudi oskrbo z elektriko le majhnemu delu prebivalstva, v podsaharski Afriki ta dosega zgolj 10-20%.
V razpravi o zunanjih odnosih na področju energetike v Odboru za industrijo, raziskave in energijo (ITRE) so poslanci poudarili tesno povezanost med notranjimi in zunanjimi vidiki energetske politike. Člani Odbora ITRE so poleg potrebe po utrjevanju bilateralnih in multilateralnih odnosov izpostavili nujnost reševanja problemov na notranjem energetskem trgu EU. Da bi Evropa nastopila enotno, mora rešiti tudi vprašanje ločevanja dobave od proizvodnje električne energije, vprašanje regulacije, zalog, transparentnosti ipd. "Za dolgoročne rešitve je med drugim potrebno internacionalizirati okoljske in razvojne probleme," je na zasedanju odbora ITRE poudarila dr. Romana Jordan Cizelj.
deli
« nazaj ↑ na vrh