Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Jordan Cizljeva o notranjem trgu s plinom in električno energijo v EU

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Dr. Jordan Cizljeva o notranjem trgu s plinom in električno energijo v EU

07.05.2007   V preteklih dveh tednih smo se v Evropskem parlamentu v okviru Odbora za industrijo, raziskave in energijo (ITRE) intenzivneje ukvarjali z dokumentom, ki bo služil kot podlaga za razpravo o nadaljnjem razvoju na področju notranjega trga s plinom in električno energijo.
Dokument "Možnosti za notranji trg s plinom in električno energijo" predstavlja del energetskega svežnja, ki ga je Evropska komisija predstavila 10. januarja 2007. Evropski parlament se je aprila letos nanj odzval z istoimenskim poročilom, v katerem podaja oceno ukrepov Komisije na področju vzpostavljanja ter izvajanja notranjega trga s plinom in električno energijo v EU in podpira namero Komisije pri popolnem odprtju trga do julija 2007.
"Integriran trg je le eden od ukrepov za zagotovitev konkurenčne, varne in trajnostne energetske prihodnosti za Evropo," meni dr. Romana Jordan Cizelj, članica odbora ITRE. Evropski parlament ugotavlja, da je dosedanji proces liberalizacije kljub precejšnjim pomanjkljivostim pokazal nekaj napredka in nadaljnje znatne potencialne koristi. Z namenom okrepitve sedanjih določb za popolno odprtje trga, Parlament v svojem poročilu izpostavlja ključna odprta vprašanja. Mednje sodijo zagotavljanje nepristranskega dostopa do omrežij z ločevanjem lastništva, izboljšanje ureditve dostopa do omrežij na nacionalni ravni in na ravni EU, zmanjšanje možnosti za nelojalno konkurenco, uskladitev med upravljalci prenosnih omrežij, varstvo potrošnikov itd.
"Največji problem trenutno predstavlja način ločevanja lastništva med prenosnimi omrežji in proizvodnimi enotami," razprave v Evropskem parlamentu komentira dr. Jordan Cizljeva. "Cilj je zagotoviti enakovreden dostop do omrežja vsem podjetjem, izbiro za uporabnike energije in spodbuditi investiranje v novo infrastrukturo, poti do tega cilja pa so različne. Vprašanje, katera rešitev ločevanja bo sprejemljiva in izvedljiva v vseh državah članicah, ostaja, in zahteva temeljit premislek," dodaja poslanka.
Evropski parlament v svojem poročilu podaja tudi mnenje o zalogah nafte in plina v EU, infrastrukturnih povezavah med državami članicami, dolgoročnosti pogodb in njihovega vpliva na zagotavljanje investicij ter izpostavlja vprašanje nezadostne implementacije evropske zakonodaje v številnih državah članicah EU.
deli
« nazaj ↑ na vrh