Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Evropski parlament o 50. obletnici pogodbe Euratom

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Evropski parlament o 50. obletnici pogodbe Euratom

10.05.2007   Evropski poslanci so danes, 10. maja 2007, na mini plenarnem zasedanju v Bruslju z izglasovanjem poročila "Ocena Euratoma - 50 let evropske jedrske politike", obeležili pol stoletja obstoja Evropske skupnosti za jedrsko energijo (Euratom). V njem so potrdili koristnost obstoja skupnosti Euratom in vlogo jedrske energije v evropski energetski mešanici.
Pogodba je nastala z namenom poglabljanja evropske integracije, njen glavni cilj pa je bil promocija jedrske energije za miroljubno uporabo. Dejstvo je, da EU iz jedrskih elektrarn pridobiva 32 odstotkov elektrike in da ima kar 15 držav članic EU jedrske elektrarne. Ustavitev vseh evropskih reaktorjev in zamenjava z elektrarnami na fosilna goriva bi povečala izpuste ogljikovega dioksida za 312 milijonov ton letno.
"Prav pogodba Euratom jasno pokaže, kako dobri so lahko rezultati skupnega evropskega sodelovanja. Izjemen primer je vodilna vloga EU na področju procesa fuzije. Dobili smo lokacijo globalnega znanstveno-raziskovalnega projekta ITER. Tega ne bi uspeli doseči nobeni posamezni državi članici," komentira rezultate pogodbe dr. Romana Jordan Cizelj, poročevalka v senci za politično skupino EPP-ED.
Glede na pomen, ki ga ima jedrska energija pri doseganju ciljev varne, konkurenčne in trajnostne oskrbe z energijo, igra pogodba Euratom pomembno vlogo. Evropski parlament v svojem poročilu poudarja njen doprinos k zagotavljanju ustrezne zaščite pred sevanjem, preprečevanju zlorabe jedrskega materiala, spodbujanju raziskav, širjenju znanja in informacij o jedrski energiji ter omogočanju podpisa mednarodnih sporazumov o sodelovanju na področju jedrske energije.
Ob spremenjenih političnih in gospodarskih okoliščinah pa je, po mnenju evroposlancev, pogodbo Euratom treba nadgraditi. Poročilo Evropskega parlamenta kot eno glavnih pomanjkljivosti pogodbe omenja demokratični deficit, ki izhaja iz omejenih pristojnosti Evropskega parlamenta v postopku odločanja o miroljubni uporabi jedrske energije. Med drugim izpostavlja tudi potrebo po usklajenem in učinkovitem sodelovanju z Mednarodno agencijo za atomsko energijo (MAAE) ter vzpostavitvi skupnih evropskih standardov na področju jedrske varnosti, razgradnje radioaktivnih odpadkov in varovanja pred sevanjem.
Celoten govor dr. Romane Jordan Cizelj Video posnetek govora 
deli
« nazaj ↑ na vrh