Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o evropskem gostovanju

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o evropskem gostovanju

24.05.2007  
Danes, v sredo 23. maja, je v Evropskem parlamentu potekala razprava in glasovanje o Uredbi Evropske komisije o gostovanju v mobilnih omrežjih Skupnosti. Uredba za potrošnike prinaša predvsem ugodnejše cene klicev v tujini in večjo transparentnost.
Evropski parlament in Svet sta že v preteklem tednu v skupnem trialogu z Evropsko komisijo dosegla dogovor. Uredba, ki bo veljala tri leta regulira cene na veleprodajnem kot tudi na maloprodajnem nivoju. Tako bodo uporabniki mobilnih telefonov ob gostovanju v drugi državi članici v prvem letu plačevali največ 49 centov za minuto opravljenega pogovora, za sprejeti klic pa 24 centov. Cene se bodo nato vsako leto nekoliko znižale. Uporabniki bodo imeli tri mesece časa, da svojemu operaterju sporočijo ali želijo obdržati obstoječo pogodbo ali se želijo vključiti v t.i. Eurotarifo. Uredba predvideva, da bodo operaterji dolžni obvestiti uporabnika v najkrajšem možnem času po prestopu meje, kakšne so cene njegovih gostovanj v državi, kjer se nahaja. Uporabnikom pa bo na voljo tudi brezplačna telefonska številka kjer si bodo lahko pridobili dodatne informacije o cenah storitev gostovanja.
Dr. Romana Jordan Cizelj je ob tem dejala: >Pozdravljam uredbo, saj menim, da prinaša številne ugodnosti za evropskega potrošnika, hkrati pa vzpostavitev tovrstne ureditve pomembno prispeva k procesu zbliževanja in povezovanja Evropske unije.< Poslanka je izrazila tudi pomislek nad dejstvom, da >uredba ne prinaša tako izrazitih ugodnosti za prebivalce Slovenije, ker ti še vedno večino gostujočih klicev opravijo v Balkanskih državah, ki pa niso članice EU." Po mnenju poslanke "bi bilo vredno razmisliti o tesnejšem povezovanju z državami JV Balkana po vzoru že obstoječega sporazuma o Energetski skupnosti.< Pozdravila je ukrepe za spodbujanje večje transparentnosti in ukrepe, ki hkrati ohranjajo konkurenčnost in spodbujajo nadaljnji razvoj inovacij v tem hitro rastočem industrijskem sektorju. "Od slovenskih operaterjev nova uredba terja prilagoditev in pripravo novih in atraktivnih ponudb za potrošnike v okvirih predvidenih v uredbi," je svoje misli strnila poslanka.
Uredba bo stopila v veljavo takoj, ko bo o njej odločal še svet ministrov in jo bosta podpisala predsednik Evropskega parlamenta in predsedujoča Svetu. Potrošniki lahko neposredne ugodnosti tako pričakujemo v začetku jeseni.
deli
« nazaj ↑ na vrh