Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj prva koordinatorka iz nove države članice - odgovorna za podnebne spremembe

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj prva koordinatorka iz nove države članice - odgovorna za podnebne spremembe

24.05.2007  
Včeraj je v Strasbourgu potekala prva seja članov politične skupine ELS-ED v novoustanovljenem odboru Evropskega parlamenta za podnebne spremembe.
Poslanci, člani omenjenega odbora iz politične skupine ELS-ED, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, so za svojo koordinatorko izvolili slovensko poslanko dr. Romano Jordan Cizelj. Poslanka je ob tem povedala: "Imenovanje je zame velik izziv in hkrati odgovornost. Odbor bo namreč obravnaval problematiko, ki ni ključna le za Evropsko unijo, marveč za celoten planet. Naše delo in predlogi, ki jih bomo oblikovali, bodo zagotovo usmerjali tudi naše kolege pri obravnavi zakonodajnih dokumentov, povezanih s podnebnimi spremembami. Te namreč segajo na številna področja, npr. energetsko, prometno, kmetijsko, razvojno politiko, gospodarstvo in turizem. Hkrati pa ustrezen odgovor zahteva od vsakega posameznika, da vsaj delno spremeni svoj način življenja. Tu gre za solidarnost v najširšem pomenu besede." Ob tem je še dodala: "Posebej sem vesela te izvolitve zato, ker so mi kolegi na ta način izkazali zaupanje za moje preteklo delo v parlamentu." Začasni odbor za podnebne spremembe je bil ustanovljen z namenom, da opozori na probleme, s katerimi se soočamo na področju boja proti podnebnim spremembam. Njegova naloga bo tudi spodbujanje koordiniranega pristopa Evropskega parlamenta v pogajanjih o razvoju na področju podnebnih sprememb tudi po letu 2012, proučevanje in predlaganje političnih rešitev za nadaljnji razvoj na področju boja proti podnebnim spremembam tudi iz vidika stroškovnih učinkov ter organizacija javnih zaslišanj in javno opozarjanje na izzive, s katerimi se bomo morali soočiti v Evropski uniji na tem področju. Evropski parlament je sestavo odbora, ki ima 60 stalnih in 60 nadomestnih članic in članov, potrdil na svojem plenarnem zasedanju 10. maja v Bruslju.
Koordinatorka politične skupine je zadolžena za koordiniranje dela politične skupine v posameznem odboru. Med njene glavne naloge sodi usklajevanje in razporejanje poročil, vodenje sej politične skupine pred zasedanji odbora in koordiniranje glasovanj. S predsedstvom odbora ter koordinatorji drugih političnih skupin usmerja delo odbora.
deli
« nazaj ↑ na vrh