Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Evropski parlament podprl resolucijo o notranjem trgu s plinom in električno energijo

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Evropski parlament podprl resolucijo o notranjem trgu s plinom in električno energijo

10.07.2007  
V Evropskem parlamentu so včeraj, 9. julija 2007, poslanci razpravljali o možnostih za notranji trg s plinom in električno energijo, danes pa je o istoimenskem predlogu resolucije potekalo glasovanje. Svoje stališče je podala tudi slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, dr. Romana Jordan Cizelj.
Dr. Jordan Cizljeva je v svojem govoru izpostavila velik pomen ločevanja lastništva ter mu izrazila podporo, pri tem pa opozorila na nekatere dejavnike, na katere moramo tekom tega procesa biti posebej pozorni. Poudarila je, da moramo "jasno definirati ter nadgraditi pristojnosti nadzornih organov, saj enotni notranji trg električne energije in plina zahteva nadzor na nacionalnem in dodatno na evropskem nivoju." Izpostavila je pomen istočasnega oblikovanja notranjega trga ter graditve enotne Evrope, ki bo v dialogu s partnerji sposobna nastopiti z enim glasom. "Proces ločevanja lastništva torej zahteva istočasno oblikovanje skupne evropske zunanje politike ali vsaj skupne evropske energetske zunanje politike. Upoštevati moramo tudi načelo reciprocitete," je povedala poslanka. Za konec je dr. Jordan Cizljeva izpostavila še pomen solidarnosti, ki bi kljub liberalizaciji oz. uvajanju notranjega trga morala ostati ena temeljih vrednot EU. "Notranji trg moramo oblikovati na tak način, da bomo hkrati zaščitili tudi najbolj ranljive uporabnike," je zaključila dr. Romana Jordan Cizelj.
Predlog resolucije o možnostih za notranji trg s plinom in električno energijo je Evropski parlament pripravil kot odziv na istoimenski dokument Komisije, ki je bil 10. januarja letos objavljen kot del t.i. energetskega svežnja. S slednjim želi Komisija prispevati k glavnim ciljem evropske energetske politike: zanesljivosti oskrbe, konkurenčnosti in trajnostnem razvoju. Z danes sprejetim dokumentom so poslanci Evropskega parlamenta Komisiji podali smernice za pripravo tretjega zakonodajnega paketa, katerega objava se pričakuje jeseni 2007. V resoluciji se parlamentarci osredotočajo predvsem na vprašanje ločevanja lastništva, nadzornih organov, reguliranih tarif, družbenega vpliva in varstva potrošnikov, medsebojnega povezovanja, dolgoročnih pogodb, strateških zalog ter izvajanja zakonodaje Skupnosti. Video posnetek govora 
deli
« nazaj ↑ na vrh