Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj gostja zasedanja generalne skupščine Ženske zveze za Bavarsko

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj gostja zasedanja generalne skupščine Ženske zveze za Bavarsko

30.07.2007  
V petek 13. julija se je dr. Romana Jordan Cizelj odzvala povabilu Emilie Müller, predsednice Ženske unije znotraj CSU (Christlich-Soziale Union) in se udeležila zasedanja generalne skupščine Ženske zveze za Bavarsko (Frauen-Union Bayern), ki je potekalo v nemškem Bayreuthu.
V svojem pozdravnem govoru je poslanka zbrane opozorila na še vedno obstoječe razlike med moškimi in ženskami na številnih področjih našega vsakdana. Ob tem pa dodala: "Enakost med spoloma je temeljna pravica in skupna vrednota Republike Slovenije in Evropske unije. Enake možnosti za osebnostni razvoj, ustvarjalnost, vrednotenje rezultatov ter nagrajevanje znotraj obstoječih družbenih okvirjev, je nujen pogoj za doseganje demokratičnih ciljev za trajnosti razvoj in socialno kohezijo." V svojem nastopu je izpostavila probleme s katerimi se soočajo ženske. Izpostavila je predvsem problem pomanjkanja prožne ureditve dela, usklajevanje družinskega življenja in kariere, enakopravne delitve družinskih obveznosti med moškim in žensko, idr. Poslanka je ob tem izrazila prepričanje, da "samo enakopravna udeležba obeh spolov omogoča demokratični in ustvarjalni dialog, inovativnost in razvoj."
Svoje besede je podkrepila z nekaterimi številkami, ki prikazujejo sliko v Evropski uniji. Tako ženske v EU v povprečju, na istem delovnem mestu, zaslužijo 15% manj kot moški. Tudi na vodilnih položajih v evropskih podjetjih je le 32% žensk. Na drugi strani pa javnomnenjske raziskave med Evropejci kažejo, da so pripravljeni v svojem okolju spodbujati večjo participacijo žensk na vseh področjih življenja ob tem pa tudi sami nekaj prispevati.
V nadaljevanju je poslanka predstavila situacijo in stanje v Republiki Sloveniji. Stanje je označila, kot "mešanico 50-letnega socialističnega razvoja države in sodobne evropski poti, ki si jo Slovenija utira zadnja leta". Opozorila je na prenizko politično participacijo žensk na vseh nivojih političnega odločanja, ob tem pa izpostavila pozitivne trende tako na evropskih kot tudi zadnjih lokalnih volitvah in izrazila pozitivna pričakovanja ob bližajočih se parlamentarnih volitvah.
Ob koncu svojega nastopa je kolegice opozorila na pomembnost t.i, ženskih kvot, ki pa morajo biti vpeljane postopno in s premišljenimi koraki, da le-te dosežejo svoj namen. Dodala je še, "da so vsi cilji dosegljivi, potrebno je samo samozavestno, pogumno in enotno delovanje."
deli
« nazaj ↑ na vrh