Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Čez prvo oviro s pomočjo programa "Za ženske v znanosti"

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Čez prvo oviro s pomočjo programa "Za ženske v znanosti"

18.09.2007  
L'OREAL Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta včeraj na Univerzi v Ljubljani predstavila nacionalni program "Za ženske v znanosti" 2008, v sklopu katerega bosta znova podelila štipendiji v višini 5.000 evrov dvema Slovenkama v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti. Kandidatke se lahko na razpis prijavijo do vključno 26. oktobra 2007. Predstavitev programa je spremljala okrogla miza, katere gostje so med drugim razkrile, kdo so moški, ki stojijo za uspešnimi ženskami.
Pomembno poslanstvo programa je tudi spodbujati javno razpravo o temah, ki predstavljajo ovire hitrejši uveljavitvi žensk, zato sta ga partnerja programa >Za ženske v znanosti< letos začela simbolično: z okroglo mizo Tek čez ovire - ženske v znanosti, gospodarstvu in politiki.
Štipendije nacionalnega programa L'ORÉAL-UNESCO >Za ženske v znanosti< 2008 so namenjene ženskam v zadnjem letu doktorskega študija s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ga opravljajo v okviru slovenskih znanstvenih institucij. Kandidatke morajo biti v zadnjem letu priprav na svoj doktorat, praviloma ne smejo biti starejše od 35 let, morajo imeti slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji. Na uradnem prijavnem obrazcu in z ustrezno dokumentacijo oddane vloge za štipendijo bo vrednotila strokovna komisija sedmih članov. Novost v sestavi komisije sta njeni častni članici - ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v imenovanju ter poslanska evropskega parlamenta dr. Romana Jordan Cizelj. Uspešen sprejem programa >Za ženske v znanosti< v prvem letu je prof. dr. Tamaro Lah Turnšek, direktorico Nacionalnega inštituta za biologijo, prepričal, da kot predsednica komisije sodeluje tudi pri drugem razpisu, člani komisije pa bodo drugo leto zapored tudi dr. Dunja Mladenić z Instituta Jožef Stefan, mag. Irena Sajovic z Mednarodnega centra UNESCO za kemijske študije Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za Unesco Marjutka Hafner in generalni direktor L'Oreal Slovenija Philippe Cornu.
V letu 1998 sta L'OREAL in Unesco prvič predstavila svojo namero skupnih aktivnosti z namenom izboljšati položaj žensk v znanosti v okviru mednarodnega programa >For Women in Science<, ki že uveljavljenim znanstvenicam podeljuje nagrade, mladim znanstvenicam pa štipendije z namenom podpore njihovega raziskovalnega dela v tujini. Nacionalni program, ki s štipendijami nagrajuje mlade perspektivne raziskovalke, ki svoje znanstveno delo opravljajo na domačih institucijah, je pod naslovom >Za ženske v znanosti< v Sloveniji zaživel leta 2007.
deli
« nazaj ↑ na vrh