Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj govornica na otvoritvi Strateške tehnološke platforme za trajnostno jedrsko energijo

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj govornica na otvoritvi Strateške tehnološke platforme za trajnostno jedrsko energijo

21.09.2007  
Ob številnih energetskih izzivih, s katerimi se dandanes sooča Evropska unija (EU), je Komisija v sodelovanju z industrijo in raziskovalno sfero ponudila še en obetaven odgovor - t.i. Strateško tehnološko platformo za trajnostno jedrsko energijo. Otvoritev platforme, ki je potekala danes, 21. septembra v Bruslju, sta s svojimi govori obeležila komisarja Janez Potočnik in Andris Piebalgs ter vrhunski strokovnjaki na področju energije in raziskav v Evropi. Med govorniki je bila tudi slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, dr. Romana Jordan Cizelj.
Doseganje varnosti energetske oskrbe, gospodarske konkurenčnosti, trajnostnega razvoja in boj proti podnebnim spremembam so izzivi, s katerimi se Unija lahko spopade le s skupnimi močmi.
"Ena obetavnejših rešitev, ki jo trenutno poznamo, je vlaganje v tehnološki razvoj. Glede na to, da EU proizvede kar 31 % električne energije iz jedrskih virov, da je največji uvoznik energije ter da naša energetska poraba nenehno narašča, je vlaganje v raziskave in razvoj na področju jedrske tehnologije gotovo smiselno in potrebno," meni dr. Romana Jordan Cizelj. "Če želimo na energetske izzive današnjega časa poiskati trajnostne rešitve, mora Unija ohraniti vodilni položaj na področju razvoja jedrskih tehnologij. Pričakujem, da bo tehnološki napredek na tem področju izpopolnil tudi tehnike odlaganja radioaktivnih odpadkov ter pripomogel k še višji stopnji jedrske varnosti " je povedala poslanka na konferenci ob otvoritvi Strateške tehnološke platforme za trajnostno jedrsko energijo.
Naloga Strateške tehnološke platforme bo Komisiji in državam članicam nuditi strokovne nasvete in prispevati k večji javni osveščenosti na področju jedrske energije.
V začetku tega tedna je dr. Jordan Cizljeva nastopila tudi v okviru Evropske jedrske konference (ENC), kjer so se zbrala evropska združenja na področju jedrskih raziskav. Glede na obilico tovrstnih dogodkov kaže, se res približuje "renesansa" jedrske energije.
deli
« nazaj ↑ na vrh