Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o ustanovitvi Evropskega tehnološkega inštituta (EIT)

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o ustanovitvi Evropskega tehnološkega inštituta (EIT)

01.10.2007  
Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdil predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o ustanovitvi Evropskega tehnološkega inštituta. Razprava o poročilu je potekala v torek 25. septembra.
V svojem govoru je dr. Romana Jordan Cizelj uvodoma izpostavila pomembno odgovornost, ki jo nosi politika, da Lizbonsko strategijo usmeri k najpomembnejšim ciljem, ki jim je potrebno dodati ustrezno vsebino. Po poslankinem mnenju igrata pomembno vlogo pri uresničevanju teh ciljev predvsem 7. Okvirni program za raziskave in razvoj ter Okvirni program za konkurenčnost in inovativnost, ki dajeta raziskovanju in podjetništvu evropsko dimenzijo. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali je to dovolj za povečanje evropske inovativnosti, saj se Evropa sooča tudi z velikim pomanjkanjem inženirjev in raziskovalcev. Poslanka je poudarila, da "smo vedeli , da inovativnosti kot take ne moremo spodbujati zgolj z neposrednimi spodbudami in projekti. Manjkala nam je še povezava z univerzami, torej skrb za človeške vire. Ta primanjkljaj pokriva Evropski tehnološki inštitut. Njegova dodana vrednost je povezava raziskovalnega prostora z akademskim in poslovnim svetom." Poslanka je tudi poudarila, da bodo morale vse raziskovalne in akademske skupine, ki bodo postale članice Skupnosti znanja in inovacij, dokazovati svojo odličnost. Njihovo kvaliteto bo potrjevala oznaka EIT, poslanka pa pričakuje, da jo bodo udeleženci s pridom uporabljali kot znak svoje kakovosti. Ob tem podarja, da je lahko oznaka EIT v pomoč tudi naročnikom iz gospodarstva, ki morajo po njenem mnenju "skrbeti za kritično maso ustrezno izobraženih zaposlenih ter hkrati z raziskovalnimi in razvojnimi projekti odgovarjati na kratkoročne in dolgoročne probleme. Oznaka EIT bi lahko olajšala izbiro partnerjev ali izvajalcev izobraževalno-raziskovalnih projektov." Poslanka je še dodala, da je "bilo zagotavljanje ustreznih finančnih sredstev za delovanje EIT trd oreh v dosedanjih pogajanjih. Verjamem, da bomo uspeli zagotoviti ustrezna javna finančna sredstva. Vendar je to le manjši delež. Na vrsti bo kmalu tudi gospodarstvo, privatni sektor, da enako zavzeto kot mi odgovori na globalizacijo."
Pobudo o ustanovitvi Evropskega tehnološkega inštituta je predstavil predsednik Evropske komisije v februarju 2005. Komisija je po dolgih posvetovanjih 13. novembra 2006 predstavila zakonodajni predlog. Cilj predloga je boljša povezava treh ključnih področij gospodarstva: izobraževanje, raziskave in inovacije, t.i. trikotnik znanja. S tem želi EU odpraviti svojo najšibkejšo točko - pomanjkanje inovacij. Mehanizem za doseganje tega cilja so t.i. "Skupnosti znanja in inovacij." EIT bo deloval kot omrežna struktura.
deli
« nazaj ↑ na vrh