Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Poročilo s sestanka delovne skupine 2 v politični skupini Evropske ljudske stranke

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Poročilo s sestanka delovne skupine 2 v politični skupini Evropske ljudske stranke

03.10.2007  
V ponedeljek 10. in v torek, 11. septembra 2007 je potekal redni delovni posvet delovne skupine 2 v okviru politične skupine ELS. Tokratna osrednja tematika je bila osredotočena na davčno politiko iz vidika spodbujanja konkurence na davčnem področju s tem pa povečevanje konkurenčnosti celotne Evropske Unije. Udeleženci smo se seznanili z trenutnim stanjem na področju davčne politike, pripravili pa smo tudi smernice nadaljnjega razvoja, kot jih vidi ELS. Posveta se je udeležilo 22 udeležencev iz 12 različnih držav med njimi so bili predstavniki Evropskega parlamenta, nacionalnih parlamentov ter drugi predstavniki združenj, ki jih zanima socialna in davčna politika v Evropi.
Prvi dan posveta je potekala večerja na kateri je podpredsednik Evropske centralne banke na kratko predstavil in pokomentiral stanje na svetovnih bančnih in borznih trgih. Poudaril je, da ni razloga za razburjenje, potrebujemo pa večjo transparentnost v bančnem sektorju, kar od političnih akterjev zahteva nove politične rešitve. Izpostavil je potrebo po učinkovitejšem upravljanju v bančnem in borznem sektorju ter intenzivnejše sodelovanje med posameznimi državami.
Dopoldanski del drugega dneva posveta je zaznamovala razprava o dokumentu, ki ga je pripravila ELS na temo spodbujanja večje konkurenčnosti Evropske unije in posamezne države članice s pomočjo davčne politike. Dokument analizira trenutno stanje v Evropi, ob koncu pa želi podati tudi nekaj priporočil in pobud za nadaljnje ukrepe.
V dokumentu je predstavljeno stanje in ureditev v vseh štirih glavnih mehanizmih na področju davčne politike oz. pobiranja davkov: dohodninski davek (Income Tax), enotna davčna stopnja (Flat Tax), skupen davek (Corprate Tax) ter davek na dodano vrednost (Value Added Tax). V svojih razpravah so udeleženci opozarjali predvsem na izogibanje uveljavljanja enotnega davčnega sistema v celotni Evropski uniji, ob tem pa poudarili, da nekateri sistemi kot je npr. enotna davčna stopnja, niso enako primerni za vse članice Unije. Izpostavili so nekatere prednosti, ki jih enotna davčna stopnja prinaša: enostavnost, spodbujanje podjetništva, preprečevanje bega možganov, idr., ob tem pa opozorili, da mora davčna politika ostati izključno v pristojnosti posamezne države, saj se davčna politika odraža tudi na številnih drugih področjih delovanja države (gospodarstvo, socialna in razvojna politika, itd.).
V priporočilih predstavljeni dokument predlaga spodbujanje konkurence na področju davčne politike, ker to države vodi v spremembe njihovih davčnih sistemov. Posebej pa želi v spremembe davčne politike spodbudili tudi države, ki niso članice EU. V ELS smo mnenja, da poenostavitve evropskih davčnih sistemov vodijo v večjo transparentnost ter odpravljajo številne administrativne ovire, ki so v preteklosti zavirale razvoj predvsem malih in srednje velikih podjetij. Sistemi morajo biti naravnani po načelu pravičnosti, ki vse akterjem, tudi novim, na trgu omogočajo enakopraven položaj in dostop do trga, hkrati pa poenostavitve prinašajo večjo transparentnost in preglednost za davkoplačevalce. Razpravljavci so opozorili na problem delovanja enega podjetja v več državah, kjer se srečujemo s popolnoma različnimi davčnimi sistemi, kar prinaša številna administrativna bremena in nepotrebne stroške. Strinjali smo se, da je potrebno na tem področju doseči politično soglasje, ki ne bo posegalo v pristojnosti posamezne države članice, hkrati pa bo do določene mere poenotilo sisteme in rešilo navedeni problem.
Dopoldanski del posveta je zaključil predstavnik nemškega predsedstva, ki je na kratko predstavil dosežke v času nemškega predsedovanja. Izpostavil je štiri glavne ukrepe: 1. spodbujanje ustreznega okolja za oskrbo z energijo, 2. spodbujanje globalne konkurenčnosti, 3. spodbujanje rasti in zaposlovanja, 4. ustanovitev skupnega notranjega trga (boljša regulacija, spodbujanje raziskav in razvoja) Vsi ti ukrepi po njegovem mnenju prispevajo k povečevanju globalne konkurenčnosti.
V popoldanskem delu posveta je podpredsednik ELS-ED v Evropskem parlamentu predstavil glavne točke portugalskega predsedovanja. Med ključnimi točkami, ki si jih je zastavilo portugalsko predsedstvo je izpostavil energetsko politiko, boj proti terorizmu, izboljšanje varovanja zunanjih meja EU v želji po preprečevanju ilegalnega priseljevanja, nadaljnje korake na poti do reformne pogodbe, revitalizacija Lizbonske strategije ter celostno prenovo pomorske politike. V svojem nastopu je izpostavil tudi bilateralna srečanja, ki jih načrtuje portugalsko predsedstvo kot so: Srečanja z Brazilijo, Rusijo, ZDA in Indijo ter vrh EU - Afrika.
Ob koncu so koordinatorji (ali njihovi namestniki) politične skupine ELS-ED na kratko predstavili delo v odborih ECON (Odbor za ekonomske in monetarne zadeve), ITRE (Odbor za industrijo, raziskave in energijo), ENVI (Odbor za okolje, javno zdravje in varstvo hrane) in EMPL (Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve).
Naslednji posvet ELS bo potekal 06.11.2007.
deli
« nazaj ↑ na vrh