Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj nastopila na konferenci INLA (International Nuclear Law Association)

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj nastopila na konferenci INLA (International Nuclear Law Association)

04.10.2007  
03. oktobra je v Bruslju potekala konferenca Mednarodnega združenja za jedrsko pravo. Konferenca je potekala v letu, ko praznujemo 50. obletnico podpisa pogodbe Evropske skupnosti za jedrsko energijo (EURATOM). Glavni namen konference je predstavitev strokovnega pogleda na jedrsko pravo glede na trenutno gospodarsko in politično situacijo v Evropi in svetu.
Na konferenci je sodelovala tudi dr. Romana Jordan Cizelj, ki je predstavila odnos Evropskega parlamenta do jedrske energije. Izhajala je iz poročila, ki so ga v Evropskem parlamentu pripravili ob 50. obletnici podpisa pogodbe Euratom. V poročilu Parlament izpostavlja, da je EU vodilna na področju jedrske energije in tehnologije. Ob tem je jedrska energija največji vir energije, ki ne proizvaja emisij CO2 in iz katerega pokrivamo 32% svojih potreb po električni energiji v EU. Opozarja tudi na potrebo po institucionalni razpravi na nivoju EU, ki je potrebna, saj se vsa ključna pravila niso spreminjala od leta 1958. Evropski parlament želi dobiti večje pristojnosti pri odločanju na področju jedrske politike. Ob tem pa poročilo dodaja, da se moramo izogniti pripravi nove pogodbe, dejstvo pa je, da pa potrebujemo nekatere reforme. Po mnenju Evropskega parlamenta morajo v centru naših prizadevanj ostati prizadevanja po miroljubni uporabi jedrske energije, spodbujanje zagotavljanja kritične mase strokovnjakov ter ukrepi za spodbujanje investicij na tem področju. Svoj nastop je poslanka sklenila z mislimi, da v Evropski uniji potrebujemo skupne standarde na področju varnosti, ravnanja in razgradnje odpadkov.
V panelu, ki ga je povezoval angleški poslanec Giles Chichester, je poleg dr. Romane Jordan Cizelj uvodne poglede predstavil tudi komisar za energijo Andris Piebalgs, sodelovali pa so še: Jürgen Grunwald, Ivo Alehno in Paul Tuinder, vsi iz Evropske komisije.
INLA je mednarodna organizacija, ki je nastala v letu 1970 na pobudo številnih evropskih strokovnjakov v želji po širši povezavi, izmenjavi informacij ter reševanju globalnih problemov na področju jedrskega prava. Danes je njeno glavno poslanstvo priprava in promocija raziskav na področju reševanja pravnih problemov za miroljubno uporabo jedrske energije - tudi iz vidika zaščite okolja.
deli
« nazaj ↑ na vrh