Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Slovenija proti revščini v svetu - mednarodni dan za odpravo revščine, 17. oktober

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Slovenija proti revščini v svetu - mednarodni dan za odpravo revščine, 17. oktober

18.10.2007  
V skrajni revščini, z manj kot 1 ameriškim dolarjem na dan, živi 1,2 milijarde ljudi, to je vsak peti prebivalec sveta. Vsak dan zaradi lakote umre 24.000 ljudi, kar pomeni, da vsake 3,6 sekunde zaradi lakote umre en človek.
Odpraviti absolutno revščino do leta 2015 je poglavitni cilj, ki si ga je zastavilo 189 voditeljev držav sveta ob prelomu tega tisočletja. V okviru tako imenovanih razvojnih ciljev tega tisočletja si prizadevamo vsaj za polovico zmanjšati število ljudi, ki trpijo lakoto oz. živijo v pogojih ekstremne revščine, preprečiti širjenje HIV/AIDS, zagotoviti osnovno izobraževanje za vse, zagotoviti enake možnosti, zmanjšati smrtnost otrok, izboljšati poporodno zdravje mater, zagotoviti trajnostni razvoj in razviti globalno partnerstvo za razvoj.
Ob mednarodnem dnevu za odpravo revščine, 17. oktobra letos, sta Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, in SLOGA, Platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, organizirali nacionalni posvet o prispevku Slovenije k uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja. Posvet v Mestnem muzeju v Ljubljani je otvoril predsednik odbora za razvoj v Evropskem parlamentu, gospod Josep Borrell Fontelles. Poleg njega so na posvetu sodelovali: dr. Romana Jordan Cizelj, podpredsednica odbora za razvoj v Evropskem parlamentu, gospod Jeremy Nagoda iz pisarne EuropeAid Cooperation v okviru Evropske komisije, gospod Andrej Šter, državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve RS, gospod Jožef Jerovšek, predsednik odbora za zunanjo politiko v Državnem zboru RS in gospod Antonio Vigilante, direktor UN/UNDP pisarne v Bruslju v okviru Programa Združenih narodov za razvoj. S tem je v Sloveniji odprta pomembna javna razprava o uresničevanju evropskih zavez in politik na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, o globalni solidarnosti, pomoči državam v razvoju ter o sodelovanju s civilno družbo na tem področju.
V Mestnem muzeju je bila v času posveta na ogled fotografska razstava Dareta Čekeliša z naslovom Zambija, Pozabljena generacija, ki s komentarji novinarke Barbare Hočevar pripoveduje o življenju starejših v tej afriški državi.
Vzporedno se je na Kongresnem trgu predstavljalo enajst nevladnih in humanitarnih organizacij, ki s svojimi aktivnostmi pomembno prispevajo k uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja. To so Slovenska Karitas, Društvo Humanitas, Unicef Slovenije, Slovensko zdravniško društvo - Sekcija za tropsko medicino, Duhovno društvo Share Slovenija, GCAP/Make poverty history, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralj ulice, Zavod Voluntariat, Društvo Edirisa Slovenije in Slovenska filantropija.
deli
« nazaj ↑ na vrh