Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o konvencionalnih virih energije

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o konvencionalnih virih energije

24.10.2007  
Danes, 24. oktobra 2007, so poslanci Evropskega parlamenta glasovali o poročilu o konvencionalnih virih energije in energetskih tehnologijah, ki predstavlja del januarskega energetskega svežnja Komisije z naslovom Energetska politika za Evropo.
Dr. Romana Jordan Cizelj (ELS-ED, SDS), članica pristojnega parlamentarnega odbora za industrijo, raziskave in energijo (ITRE), je poročilu izrazila močno podporo. Poslanka pravi, da verjame "v tradicijo, ki pa mora biti izboljšana in prilagojena sodobnim potrebam." Po besedah dr. Jordan Cizljeve moramo "poskrbeti za odziv na podnebne spremembe in zadostno dobavo energije."
Konvencionalni viri energije, predvsem nafta, plin in premog, imajo glavno vlogo pri proizvodnji električne energije in v prometnem sektorju. Zaradi pomanjkanja cenovno ugodnih in učinkovitih nadomestnih možnosti bodo fosilni viri energije tudi v prihodnjih desetletjih predstavljali osrednji del energetske mešanice EU. "Premog," tako dr. Romana Jordan Cizelj, "zaradi relativno velikih zalog v Evropi zagotavlja tudi manjšo uvozno odvisnost EU." Poslanka hkrati opozarja, da so slaba stran uporabe premoga emisije toplogrednih plinov. "Raziskovalci nam ponujajo rešitev - t.i. čiste tehnologije, kjer gre za zajemanje in odlaganje ogljika. Tovrstni dolgoročni razvoj tehnologij mora zagotovo ostati v evropskem interesu, ob tem pa ne smemo pozabiti na probleme, ki jih moramo rešiti sedaj. Jedrska energija nam ponuja pozitivne odgovore na naše trenutne in dolgoročne energetsko-okoljske izzive. Na evropskem nivoju moramo dokazati, da z zahtevami o visokih merilih za jedrsko varnost mislimo resno ter da je razgradnja jedrskih objektov in trajno odlaganje radioaktivnih odpadkov tehnično rešljiva naloga," komentira dr. Romana Jordan Cizelj. 
deli
« nazaj ↑ na vrh