Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj na Kitajskem o podnebnih spremembah

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre ─Źet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj na Kitajskem o podnebnih spremembah

11.11.2007  
Znanstveniki predvidevajo, da bodo izpusti toplogrednih plinov v ozra─Źje do konca stoletja dvignili njegovo temperaturo za od 1,4 do 5,8 stopinje Celzija, do leta 2080 pa naj bi se gladina svetovnih morij dvignila za 40 centimetrov in poplavila ┼ítevilna obalna obmo─Źja. Segrevanje ozra─Źja je globalni problem, ne le evropski, in tako ga je potrebno tudi re┼íevati - na globalni ravni. S tem namenom se je delegacija Za─Źasnega odbora za podnebne spremembe (CLIM), v kateri je tudi dr. Romana Jordan Cizelj, med 4. in 7. novembrom odpravila na Kitajsko.
Deli Kitajske, ki so odvisni od taljenja himalajskega ledu, so po ugotovitvah znanstvenikov zelo ob─Źutljivi na segrevanje ozra─Źja. Taljenje ledenikov bo po napovedih s─Źasoma povzro─Źilo su┼ío, ┼íirjenje pu┼í─Źav in pogostej┼íe pu┼í─Źavske viharje. Podobno se obeta tudi delom Evrope.
Z namenom izmenjati mnenje o podnebnih spremembah, prispevati k iskanju dogovora o ureditvi po izteku Kyotskega protokola leta 2012 in dodatno pritisniti na Kitajsko, ki je letos prvi─Ź uradno zabele┼żena kot najve─Źja onesna┼żevalka na svetu, so se ─Źlani Za─Źasnega odbora za podnebne spremembe (CLIM) na Kitajskem sestali s tamkaj┼ínjimi politiki in predstavniki nevladnih organizacij. Hkrati so evroposlanci izkoristili prilo┼żnost za sre─Źanje s predstavniki Komisije na Kitajskem. S tovrstnimi sre─Źanji EU vedno znova dokazuje, da stopa na ─Źelo globalnega boja proti segrevanju ozra─Źja.
Kitajska je dr┼żava v razvoju, zato ji po Kyotskem protokolu ni potrebno zmanj┼íevati izpustov toplogrednih plinov. Vendar je prav letos postala najve─Źja povzro─Źiteljica teh izpustov na svetu, zato se bo tudi ta dr┼żava morala zavezati k trajnostnemu razvoju. Medtem ko gospodarska rast ┼íe vedno ostaja glavni cilj kitajske dru┼żbe, pa so se za─Źeli zavedati okoljske problematike in prav pred nedavnim so tudi ┼że ukrepali. Tako so letos junija sprejeli nacionalni program o odzivu na podnebne spremembe. Naj na┼ítejem le nekaj izmed predvidenih ambicioznih ukrepov:
1. Izbolj┼íanje tehnologije ter energetske u─Źinkovitosti: kot cilj so si postavili izbolj┼íanje energetske u─Źinkovitosti do leta 2010 za 20%. 2. Razvoj in uporaba obnovljivih virov energije ter tehnologije ─Źistega premoga. Dele┼ż obnovljivih virov energije bodo s sedanjih 7% zvi┼íali na 10% do leta 2010. Za primerjavo: V EU imamo trenutno 6% obnovljivih virov energije, na┼í cilj pa je 20% do leta 2020. 3. Pove─Źanje dele┼ża gozdov. 4. Oblikovanje trajnostne demografske politike. 5. Izobra┼żevanje in osve┼í─Źanje prebivalstva. 6. Izbolj┼íanje zakonodaje. Kitajska si ┼żeli tesnega sodelovanja z EU tako pri oblikovanju politik kot pri prenosu znanja ter sodelovanja z gospodarstvom. Ve─Źja evropska podjetja so na Kitajskem ┼że prisotna, manj┼ía pa delujejo preko svojih zdru┼żenj. EU na─Źrtuje oblikovanje Evropskega centra, ki naj bi pomagal evropskim podjetjem pri uspe┼ínem pridobivanju projektov v tej dr┼żavi. Prostor je tudi za slovenska podjetja!
deli
« nazaj ↑ na vrh