Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj za zanesljivejšo oskrbo z jedrskimi materiali

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj za zanesljivejšo oskrbo z jedrskimi materiali

13.11.2007  
Danes je v Evropskem parlamentu potekalo glasovanje na temo varne in zanesljive oskrbe z jedrskim materialom v Evropski uniji. S to tematiko se ukvarja poročilo o novem Statutu Agencije za oskrbo Euratom, ki ga je pripravila slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, dr. Romana Jordan Cizelj.
Ob spremenjenih okoliščinah na svetovnih energetskih trgih, prizadevanju za trajnostni razvoj, konkurenčnost in varnost oskrbe z energijo, energetska politika v državah članicah in v Evropski uniji postaja vse bolj kompleksna. Prizadevamo si za vzpostavitev skupne evropske energetske politike, vse bolj prisotno je tudi zavedanje o potrebi po uravnoteženi energetski mešanici. Njen sestavni del je tudi jedrska energija.
"Ravno zaradi spremenjenih in kompleksnih okoliščin menim, da potrebujemo močno telo, ki bo poleg svoje osnovne vloge spremljanja oskrbe in povpraševanja z jedrskim materialom in storitvami zagotavljalo tudi redno izvajanje študij o tveganjih na trgu in o dolgoročnem gibanju cen na trgu z jedrskim materialom. Imeti mora tudi nadzor nad sklepanjem dolgoročnih pogodb za jedrska goriva, zagotavljati okvir za investicije ter spremljati dejavnike, ki bi na področju miroljubne uporabe jedrske energije lahko ogrozili uresničevanje skupne evropske energetske politike. Zato predlagam dopolnitev pristojnosti Agencije za oskrbo Euratom", je razloge za spremembo Statuta pojasnila dr. Romana Jordan Cizelj.
Poslanka je izpostavila tudi vprašanje transparentnosti delovanja Agencije, ki je bil zaradi njene posebne narave doslej dokaj zapleten in nejasen. "Podpiram delovanje Agencije na način, kot je to v navadi tudi za druge evropske agencije," je povedala dr. Jordan Cizljeva. To razlaga z dejstvom, da je jedrska energija del energetske mešanice in da bi zanjo morali veljati takšni pogoji, kot veljajo za ostale vire. "Varno oskrbo in dobro delujoče energetske trge lahko zagotovita le dolgoročna vizija ter močno telo z zadostnimi pooblastili in demokratičnim nadzorom, kar je tudi namen predloga spremembe Statuta Agencije za oskrbo Euratom," je govor pred plenarnim telesom zaključila dr. Romana Jordan Cizelj.
Celoten govor dr. Jordan Cizelj na to temo.
deli
« nazaj ↑ na vrh