Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o pripravah na konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o pripravah na konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah

18.11.2007  
Danes so poslanci Evropskega parlamenta (EP) glasovali o resoluciji, ki bo služila kot vodilo delegacije EP na mednarodni konferenci o podnebnih spremembah. Konferenca bo potekala med 3. in 14. decembrom 2007 na Baliju pod okriljem Združenih narodov. Resolucijo je pripravil Začasni odbor za podnebne spremembe, katerega koordinatorka je dr. Romana Jordan Cizelj.
Dr. Jordan Cizljeva je med včerajšnjo razpravo v Evropskem parlamentu pozvala delegacijo, ki bo predstavljala Evropsko unijo na Baliju, naj z enotnim glasom zastopa stališče EU v boju proti segrevanju ozračja. "Evropa za ohranjanje globalnega vpliva ne sme zaspati na lovorikah. Zavest, da je potrebno zmanjšati človekov vpliv na naravno kolje, postaja vse bolj prisotna v številnih državah sveta. Temu sledijo strategije, konkretni načrti in ukrepi. In to tudi v državah, v katerih skrb za okolje še nedavno ni bila prednostna naloga," je pojasnila poslanka.
"Pri zavzemanju za dogovor o globalnih ukrepih pa ne smemo pozabiti na uresničevanje lastnih ciljev, ki smo si jih sami zastavili. Vztrajno moramo razvijati svoje politike in še naprej uvajati inovacije v energetskem, transportnem ter ostalih sektorjih, ki povzročajo izpuste toplogrednih plinov. Le z učinkovito in uspešno implementacijo v EU bomo lahko sodelovali s tretjimi državami ter pomagali manj razvitim državam," je v razpravi o pripravah na konferenco na Baliju o podnebnih spremembah še povedala dr. Romana Jordan Cizelj.
Začasni odbor za podnebne spremembe, ki je omenjeno resolucijo EP pripravil, je bil maja 2007 ustanovljen z namenom opozarjati na probleme, s katerimi se soočamo na področju boja proti podnebnim spremembam. Njegova naloga je med drugim tudi spodbujanje koordiniranega pristopa Evropskega parlamenta v mednarodnih pogajanjih na področju podnebnih sprememb po letu 2012, vse do leta 2020 in naprej.
deli
« nazaj ↑ na vrh