Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj govornica ob otvoritvi Evropskega jedrskega foruma

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice










Dr. Romana Jordan Cizelj govornica ob otvoritvi Evropskega jedrskega foruma

07.12.2007 



 
26. in 27. novembra na Slovaškem, v Bratislavi, poteka slavnostna otvoritev Evropskega jedrskega foruma. Na otvoritvi so med drugim prisotni evropski komisar za energijo, Andris Piebalgs, slovaški premier Robert Fico ter češki premier Mirek Topolanek.
Predsednik Komisije José Manuel Barroso je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da jedrska energija dandanes lahko veliko prispeva k varni oskrbi z energijo in zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. "Seveda ni v pristojnosti Komisije, da bi odločala o uporabi jedrske energije posameznih držav članic. Lahko pa na evropski ravni veliko prispevamo k razpravi na področju raziskav in varnosti ter ponudimo platformo za odprt dialog," je sporočil predsednik Komisije.
O pomenu javne sprejemljivosti in varne uporabe jedrske energije je spregovoril komisar za energijo, Andris Piebalgs. Izpostavil je, da so "zanesljive in dostopne informacije o uporabi jedrske energije v današnji demokratični družbi bistvene za povečanje zaupanja javnosti." O tem, da bi morali sodelovati vsi, od politikov do predstavnikov industrije, v lahko dostopni in transparentni razpravi o jedrski energiji v Evropi, je na forumu poudarila tudi dr. Romana Jordan Cizelj. Po besedah slovenske poslanke v Evropskem parlamentu, sicer tudi članice Odbora za industrijo, raziskave in energijo, "poleg tega ne smemo pozabiti na redno obveščanje državljanov o novostih s področja jedrske energije." Dr. Romana Jordan Cizelj je na Evropskem jedrskem forumu nastopila kot govornica v okviru včerajšnje razprave o razvoju jedrske energije v EU ter na današnjem panelu o priložnostih jedrske energije v EU.
Novoustanovljeni jedrski forum združuje predstavnike javnih oblasti na visoki ravni, člane Evropskega parlamenta, člane Ekonomskega in socialnega odbora, predstavnike proizvajalcev energije, predstavnike potrošnikov, jedrske industrije in civilne družbe. Glavni namen Foruma je spodbuditi oz. omogočiti široko in odprto razpravo o priložnostih in tveganjih uporabe jedrske energije. Člani Foruma se bodo sestajali dvakrat letno, izmenično v Bratislavi in Pragi.  
deli
« nazaj ↑ na vrh