Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o Evropskem inštitutu za inovacije in tehnologijo

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o Evropskem inštitutu za inovacije in tehnologijo

11.03.2008 Dr. Romana Jordan Cizelj je na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu (kot zastopnica politične skupine ELS-ED) spregovorila o Evropskem inštitutu za inovacije in tehnologijo.
Dr. Jordan Cizljeva je sedanji predlog o ustanovitvi Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) ocenila pozitivno. "Inovativnost je v samem osrčju EIT. Poleg tega EIT predstavlja oznako odličnosti in s tem prepoznavnosti evropske kakovosti. Mrežna struktura z neodvisnimi skupnostmi znanja in inovacij, ki se pojavlja v sedanjem predlogu, je velik dosežek. Tekom pogajanj smo uspeli rešiti tudi kompleksno in zapleteno vprašanje organizacije dela EIT. Predlog na mizi ponuja rešitev v obliki strateškega programa za inovacije, s katerim smo po najboljših močeh uravnotežili odgovornost politike in neodvisnost stroke ter jasno razdelili pristojnosti za dolgoročno strateško načrtovanje," je v svojem govoru povedala poslanka.
EIT po besedah dr. Romane Jordan Cizelj posega v samo bistvo izvajanja Lizbonske strategije. Postavlja namreč temelje za doseganje večje inovativnosti, konkurenčnosti, gospodarske rasti in krepitve človeških virov. "Sedaj," je poslanske kolege pozvala dr. Jordan Cizljeva, "je nastopil čas za ukrepanje. Čas za hitro in učinkovito izvajanje dogovorjenih ukrepov. Uspešna vzpostavitev EIT je odvisna tako od politikov kot tudi od akademsko-raziskovalne in gospodarske sfere - pa najsi gre za javni ali privatni sektor."
Evropski poslanci so z današnjo razpravo in glasovanjem, kjer so izrazili močno podporo EIT, zaključili z dolgotrajnimi pogajanji na to temo. Pobuda o ustanovitvi EIT je bila podana pred tremi leti s strani predsednika Evropske komisije z namenom dviga konkurenčnosti in inovativnosti v EU.  
deli
« nazaj ↑ na vrh