Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj: Sedež  nadzornega organa GNSS naj bo v Sloveniji

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj: Sedež  nadzornega organa GNSS naj bo v Sloveniji

22.04.2008 Dr. Romana Jordan Cizelj je danes, 22. aprila 2008, na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu spregovorila o Evropskem globalnem satelitskem navigacijskem sistemu (GNSS) ter podprla kandidaturo Slovenije za sedež nadzornega organa GNSS.
"Težko bi našli evropski program, ki bi tako dobro sledil ciljem Lizbonske strategije, kot jim sledijo dejavnosti v okviru Evropskega globalnega navigacijskega satelitskega sistema. Mednje spadajo raziskave in razvojno delo na področju visoko zahtevnih tehnologij, ustvarjanje novih priložnosti za mlade, nova boljša delovna mesta, možnosti za prenos znanja v resnično življenje in razvoj podjetništva," je povedala dr. Jordan Cizljeva.
Poslanka je poudarila, da se prav v primeru GNSS jasno vidi dodana vrednost evropskega povezovanja. "Izvedba sistema je tako zahtevna, da je ne bi mogla izpeljati nobena država članica sama," je izpostavila dr. Romana Jordan Cizelj, ki je na plenarnem zasedanju tudi čestitala slovenskemu predsedstvu Sveta za uspešen dogovor z Evropskim parlamentom.
Pozvala je k hitremu uresničevanju naslednjih faz, ki vsebujejo povsem konkretne dejavnosti. "Namen sistema je izvajanje najzahtevnejših in raznovrstnih aplikacij. Vem, da so v nekaterih državah članicah možne aplikacije že del obstoječih političnih strategij. Tako je na primer v Sloveniji sprejet Akcijski načrt cestninjenja v prostem prometnem toku. Želim si, da bi zanj uporabljali evropske satelite in ne satelitov tretjih držav," je povedala poslanka, ki je v svojem govoru opozorila tudi na sedež nadzornega organa GNSS, ki ga je potrebno še določiti. "Naj države članice ne pozabijo na sklep
Sveta iz leta 2003 in sedež dodelijo eni od držav članic, ki še nima nobene evropske institucije. Ena izmed tovrstnih kandidatur prihaja iz Ljubljane, prestolnice Slovenije. Pripravljena je bila skrbno, resno ter s prepričanjem v uspeh," je slovensko kandidaturo za sedež GNSS podprla dr. Romana Jordan Cizelj.
O spremenjenem predlogu Uredbe o nadaljevanju izvajanja evropskih satelitskih radionavigacijskih programov (EGNOS in Galileo) bodo poslanci Evropskega parlamenta glasovali jutri, 23.aprila.
deli
« nazaj ↑ na vrh