Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o 10. Evropskem razvojnem skladu

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o 10. Evropskem razvojnem skladu

23.04.2008 Danes, 23. aprila 2008, je Evropski parlament podprl predlog resolucije o 10. Evropskem razvojnem skladu (ERS), kjer je poročevalka v senci dr. Romana Jordan Cizelj. Včeraj so o tej temi poslanci Evropskega parlamenta tudi razpravljali.
Dr. Romana Jordan Cizelj je med razpravo o 10. Evropskem razvojnem skladu poudarila, da moramo "blaginjo definirati v okviru trajnostnega razvoja, tudi pri oblikovanju vseh naših razvojnih politik. Zato je pomembno, da tudi 10. ERS odseva ravnovesje med ekonomsko, socialno in okoljsko komponento."
"Izkoreninjanje revščine v okviru Razvojnih ciljev tisočletja je obsežna in zahtevna naloga. Ne vsebuje namreč le nalog s področja sociale, ampak širši spekter vsebin, ki omogočajo trajnostni razvoj človeštva. Učinkovita uporaba 10. Evropskega razvojnega sklada lahko k uresničitvi tega cilja občutno pripomore," je povedala poslanka.
Kot osnovni področji za povečanje kakovosti bivanja najrevnejšemu prebivalstvu je dr. Jordan Cizljeva izpostavila izobraževanje in zdravstvo. "Delež financiranja teh dveh področij moramo povečati in to skladno za celotno razvojno pomoč EU, torej tudi za 10. ERS," je k ukrepanju pozvala dr. Romana Jordan Cizelj.
Opozorila je tudi na skrb za enake možnosti spolov, ki je po njenem mnenju "eden od osnovnih horizontalnih gradnikov vseh razvojnih politik. Ženske imajo v družbi različne vloge - od skrbi in odgovornosti za osnovno preživetje družine do prenašanja znanja in življenjskih vzorcev na potomce. Največkrat pa so kot ženske deprivilegirane, marsikdaj nimajo možnosti samostojnega razvoja in sprejemanja odločitev, niti ne morejo enakopravno koristiti storitev."
Ob koncu je poslanka poudarila še, da so "politike lahko uspešne le, če imajo ustrezno podporo prebivalstva. Ta pa se odslikava preko demokratičnih in poštenih volitev. Pri oblikovanju, nadzoru in izvajanju razvojnih politik bi morali imeti parlamenti bistveno večjo vlogo kot doslej - tako Evropski parlament kot parlamenti držav članic in tretjih držav."
deli
« nazaj ↑ na vrh