Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o zelenem bogastvu Slovenije

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o zelenem bogastvu Slovenije

17.01.2009 Dr. Romana Jordan Cizelj, slovenska poslanka v Evropskem parlamentu, je v petek, 16. januarja 2009, v Kočevju priredila pogovor o podnebnih spremembah in pomenu gozdov. Svojo izkušnjo preživetja v divjini so predstavili tudi mladi iz Centra interesnih dejavnosti Ptuj.
Slovenija je po pokritosti z gozdovi na tretjem mestu v Evropski uniji. Gozd predstavlja neprecenljivo bogastvo, hkrati pa več gozdnatih površin pomeni več težav z gozdnimi škodljivci in tudi več škode, kadar nas zajamejo vremenske ujme. Vzrok za njihovo stopnjevanje pa je prav v podnebnih spremembah, za katere so tudi znanstveniki že potrdili, da so posledica človekovega prekomernega poseganja v naravo. Dr. Romana Jordan Cizelj je predstavila izsledke raziskav, ki so pokazale,da negativne posledice podnebnih sprememb najbolj občutijo prav na območjih najrevnejših držav, ki jih močna industrializacija v preteklosti ni zajela in tako niso bistveno vplivale na onesnaževanje okolja. Spregovorila je o podnebno-energetskem paketu in predstavila pomen zadanih ciljev 20-20-20. Evropska poslanka je v Kočevje povabila tudi mlade iz Centra interesnih dejavnosti Ptuj, ki so avgusta 2008 v okviru mednarodne izmenjave na Finskem 11 dni preživeli sredi gozdov, brez vseh dobrin modernega sveta. Kot so povedali mladi, tovrstne izkušnje močno vplivajo na način razmišljanja in doživljanja narave ter bistveno pomagajo k okoljskemu osveščanju. To svojo izkušnjo prenašajo tudi na druge šole po Sloveniji. >Tovrstni programi Evropske unije so zelo pomembni, saj tako informacije pridejo ne le v možgane, temveč se dotaknejo tudi srca. To pa je potrebno, da neko idejo začneš tudi živeti,< je njihovo izkušnjo pospremila dr. Jordan Cizljeva.
V nadaljevanju se je evropska poslanka skupaj z obiskovalci dotaknila težav glede omejitev porabe obnovljivih virov, o uporabi biomase na Kočevskem ter učinkoviti rabi in ohranjanju gozdov.
deli
« nazaj ↑ na vrh