Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj: Slovenija naj ohrani sistem vinjet

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj: Slovenija naj ohrani sistem vinjet

22.01.2009 Dr. Romana Jordan Cizelj je prejela odgovor Evropske komisije na pisno vprašanje o uvedbi vinjet kot inštrumenta plačila cestnine v Sloveniji, ki ga je zastavila 19. novembra 2008.
"Zanimivo je, da se Komisija do vinjet kot inštrumenta plačila cestnine v Sloveniji ni opredelila," odgovor Komisije komentira dr. Jordan Cizljeva.
"Je pa Komisija odgovorila na vprašanje, kako obravnava t. i. okoljske vinjete, ki veljajo v določenih evropskih mestih in omogočajo trajanje eko-nalepke, dokler je vozilo registrirano. Komisija je vprašanje lokalnih prometnih omejitev dostopa sprožila v Zeleni knjigi o mobilnosti v mestih, z namenom, da se morda vključi ustrezen predlog v akcijski načrt o mobilnosti v mestih. Menim, da bi Evropa morala imeti enoten sistem dostopa do mest, saj okoljske politike - še posebej v povezavi s podnebnimi spremembami - pridobivajo na pomenu. Njihov pomemben del pa je tudi zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov v mestih. Zato pričakujem, da se bodo mesta lotevala zmanjševanja izpustov na različne načine, kar bo ljudem povzročalo težave pri potovanjih, hkrati pa jim naložilo različne obveznosti plačil," poudarja dr. Romana Jordan Cizelj.
"Iz odgovora je mogoče razbrati tudi, da Komisija ocenjuje sorazmernost ukrepov v EU za vsako državo posebej. Sistem uporabe cest bi moral biti poenoten v vsej Uniji, ne glede na to, ali je posamezna država članica izbrala sistem cestnine ali vinjet. Tako je na primer plačilo enkratne cestnine od Trsta do Rima po vrednosti približno enako plačilu za polletno vinjeto v Sloveniji. Na tem področju zato pričakujem delovanje Komisije v interesu vseh evropskih državljanov."
Na vprašanje, kdaj bo Komisija izpeljala projekt elektronskega cestninjenja in kje se je projekt ustavil, Komisija priznava, da s pripravo ustreznega zakonodajnega okvira za elektronsko cestninjenje zamuja. Ravno Komisija je države članice pozivala k čimprejšnji uvedbi le-tega, vinjete pa so prvi korak na poti k elektronskemu cestninjenju. "Zato je za Slovenijo dobro, da sistem vinjet ohrani in zakonodajo prilagodi delovnemu načrtu, kot ga je predstavila Komisija v svojem odgovoru. Iz slednjega je jasno, da evropskega elektronskega cestninjenja ne bo na voljo pred letom 2014," povzema dr. Romana Jordan Cizelj.
Celoten odgovor Komisije -- > 
deli
« nazaj ↑ na vrh