Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o ženskah v znanosti

Napovednik

<< julij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o ženskah v znanosti

01.04.2009 Včeraj, 31. marca 2009, je v Evropskem parlamentu pod okriljem Odbora za industrijo, raziskave in energijo ter Odbora za ženske pravice in enake možnosti potekala razprava o položaju in vlogi žensk v znanosti.
"Kljub dejstvu, da predstavljajo ženske večino (56%) diplomantk v Evropi, je med njimi le 25% inženirk. Za nadaljevanje znanstvene kariere se jih odloči zelo majhen delež. Temu botrujejo številni razlogi, med njimi družinske obveznosti in številne težave, na katere naletijo pri razporejanju časa med znanstveno kariero in družino. Poudariti pa želim velik vpliv, ki ga imajo stereotipi v naši družbi. Dojemanje znanosti kot moške domene je še vedno zelo prisotno, kar mnoge ženske odvrne od nadaljevanja znanstvene kariere. Poleg tega se delodajalci pogosto ne zavedajo, da mešane znanstvene ekipe pomenijo večjo kreativnost in inovativnost pri delu. Ravno zato se mi vloga osveščanja in promocije žensk v znanosti zdi še posebej pomembna.
Za izboljšanje trenutne situacije potrebujemo tudi jasne in transparentne postopke javnih razpisov ter upoštevanje specifičnega položaja žensk. Naj izpostavim še, da potrebujemo več programov štipendiranja znanstvenic, še posebej pomembno pa je spodbujanje mreženja med znanstvenicami," je v razpravi poudarila dr. Romana Jordan Cizelj.
Včerajšnjo razpravo, katere glavni namen je bil seznaniti s problemi, s katerimi se soočajo znanstvenice v Evropi, poiskati možne rešitve zanje ter prispevati k bolj intenzivnemu povezovanju žensk v znanosti in v politiki, sta vodili predsednica Odbora za industrijo, raziskave in energijo, dr. Angelika Niebler, ter predsednica Odbora za ženske pravice in enake možnosti, Anna Záborská. Kot uvodni govorec je nastopil tudi evropski komisar dr. Janez Potočnik. 
deli
« nazaj ↑ na vrh