Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj o sodelovanju EU z Rusijo in Singapurjem

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj o sodelovanju EU z Rusijo in Singapurjem

02.04.2009 Danes, 2. aprila 2009, so poslanci Evropskega parlamenta na t.i. mini plenarnem zasedanju v Bruslju podprli predlog o vzpostavitvi novega sporazuma EU - Rusija, ki naj bi nadomestil sedanji sporazum o partnerstvu in sodelovanju.
"Sodelovanje med Rusijo in EU moramo vzpostaviti tudi na področju podnebnih sprememb, česar sedanji sporazum kot tudi trenutni predlog o izboljšanem, posodobljenem sporazumu, ne upoštevata. Podnebne spremembe so namreč globalni problem, kjer mora vsaka država prevzeti svoj del odgovornosti. Rusijo moramo pozvati, naj prevzame svoj del odgovornosti za omilitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter se aktivno vključi v mednarodna pogajanja o podnebnih spremembah.
Vprašanje človekovih pravic in prevzemanje odgovornosti za njihove kršitve, kar v svoji resoluciji poudarjamo, je izredno pomembno. Opozarjam pa, da je tudi ukrepanje na področju podnebnih sprememb sestavni del zagotavljanja človekovih pravic," je v včerajšnji razpravi na plenarnem zasedanju povedala dr. Romana Jordan Cizelj.
Novi sporazum želi sodelovanje med EU in Rusijo prilagoditi spremenjenim okoliščinam 21. stoletja ter izpostaviti spoštovanje demokratičnih načel in človekovih pravic kot temelj sodelovanja.
O podnebnih spremembah pa je dr. Romana Jordan Cizelj včeraj spregovorila tudi z ambasadorjem Singapurja v Belgiji. Ambasador, g. Anil Kumar Nayar, je predstavil stališče Singapurja do vprašanja podnebnih sprememb ter svoje poglede na možnost sklenitve mednarodnega sporazuma o podnebnih spremembah letos decembra v
Kopenhagnu. Spregovorila sta tudi o možnostih za premagovanje finančno-gospodarske krize. 
deli
« nazaj ↑ na vrh