Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Jordan Cizelj v Brežicah o jedrski energiji in obnovljivih virih

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Dr. Jordan Cizelj v Brežicah o jedrski energiji in obnovljivih virih

14.04.2009 Zavod za kulturo dialoga Za in proti je v petek, 10. aprila 2009, v Brežicah organiziral javno razpravo, v kateri so se soočala mnenja o jedrski energiji in obnovljivih virih. Kot gostje razprave so nastopili poslanka in poslanec Evropskega parlamenta dr. Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle, mag. Nadja Železnik, pomočnica direktorja Agencije za radioaktivne odpadke, in Lidija Živčič, predsednica Focusa, društva za sonaraven razvoj.
Dr. Romana Jordan Cizelj je v uvodu v razpravo predstavila evropske smernice oblikovanja skupnih energetskih in podnebno-energetskih politik, napore za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v okolje v smeri trajnostnega razvoja, napore za obogatitev energetskih mešanic v smislu raznolikosti in manjše odvisnosti Unije in držav članic ter cilje, ki si jih je pri tem srednjeročno zadala Evropska unija. Udeležence je seznanila, da se o zvrsteh energije, ki jo bodo uporabljale, odločajo posamezne države članice same, in poudarila, da v Sloveniji pričakuje izdelavo realnega načrta energetskih potreb in ustreznih odločitev za posamezne energetske vire. Takšen načrt mora biti trajnostno naravnan, upoštevati mora naravne danosti in posamezni viri v njem ne bi smeli biti niti favorizirani niti zapostavljeni.
Razprava se je razživela zlasti med pristaši in nasprotniki nadaljnjega razvoja jedrske energije in dr. Romana Jordan Cizelj je v zaključnih mislih opozorila na pomen uravnoteženosti med energetskimi viri prihodnosti v Sloveniji. Jedrske energije po njenem ne bo možno enostavno izključiti, bolj ambiciozno se moramo lotiti izkoriščanj obnovljivih virov energije. Koriščenje biomase mora biti preudarno, saj moramo doseči ustrezno ravnovesje med izrabo gozdov v industriji in energetiki ter njihovo vrednostjo kot bogatim ekosistemom, ki ga mora Slovenija ohraniti.
deli
« nazaj ↑ na vrh