Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan Cizelj: "Potrošniku večjo svobodo izbire in nadzor nad lastno porabo energije"

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Dr. Romana Jordan Cizelj: "Potrošniku večjo svobodo izbire in nadzor nad lastno porabo energije"

21.04.2009 Danes, 21. aprila 2009, na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu poteka predstavitev poročevalcev in poročevalcev v senci o tretjem svežnju zakonodaje na področju liberalizacije trga s plinom in električno energijo. V središču obravnavanih zakonodajnih predlogov so evropski potrošniki. Kmalu po sprejemu t. i. tretjega liberalizacijskega svežnja bo mogoča menjava ponudnika električne energije in plina že v treh tednih. Uporabnikom bodo na voljo tudi jasne in laže dostopne informacije o porabi in tarifah. Ustanovljen bo neodvisni mehanizem za pritožbe, nezadovoljni potrošniki pa bodo upravičeni do prejema nadomestila.
Ob tem je dr. Romana Jordan Cizelj povedala: "V Evropskem parlamentu smo v pogajanjih s Svetom EU o notranjem trgu z elektriko in plinom prednostno zagovarjali ukrepe, ki dajejo potrošniku večjo svobodo izbire in nadzor nad lastno porabo energije.>Zadovoljna sem, da smo dosegli sporazum o tem obsežnem in strokovno zahtevnem svežnju. Menim pa, da izpogajani kompromis na področju ločevanja lastništva še vedno dopušča velike organizacijske razlike na trgu elektrike in plina med državami članicami. To pomeni, da bo notranji trg tovrstne razlike v organizacijskih modelih moral preseči. Upam, da bodo mehanizmi in določila (na primer večja neodvisnost nacionalnih regulatorjev), ki smo jih predvideli v zakonodajnem predlogu, uspešni pri preseganju teh razlik in pri vzpostavljanju enotnega trga z elektriko in plinom," je v svojem govoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta povedala dr. Romana Jordan Cizelj.
Glasovanje Evropskega parlamenta o energetskem svežnju zakonodaje o notranjem trgu z električno energijo in zemeljskim plinom ter dostopu ponudnikov do teh omrežij bo predvidoma potekalo v sredo, 22. aprila 2009. Predlog bo po začrtani časovnici stopil v veljavo letos v poletnih mesecih (20. dan po objavi v Uradnem listu). 
deli
« nazaj ↑ na vrh