Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Kako zmanjšati birokracijo pri prijavljanju na evropske raziskovalne projekte

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Kako zmanjšati birokracijo pri prijavljanju na evropske raziskovalne projekte

24.02.2006   V sredo, 22.02.2006 je v organizaciji EASAC (Eropean Academies Sciens Advisory Council) potekala delavnica na temo "Kako zmanjšati birokracijo pri prijavljanju na evropske raziskovalne projekte - konkretni primeri".

Kot razpravljavci so nastopili gostje, ki se neposredno ukvarjajo s projekti na evropski ravni in vodijo inštitucije, ki poskušajo delovati kot vezni člen med gospodarstvom, znanostjo (raziskavami) - univerzami, malimi in srednjimi podjetji, z Evropsko skupnostjo. Tako smo bili priča konkretnim idejam kako olajšati pot do evropskega denarja, predvsem iz vidika prijavljanja projektov, pripravljanja ustreznih pogodb, upoštevanje rokov, izobraževanja koordinatorjev, zmanjševanja odzivnih rokov evropskih institucij ipd. Izpostavljena je bila predvsem problematika 45 dni za prijavo projekta, kar je posebej za mala in srednje velika podjetja z malo zaposlenimi velik zalogaj, hkrati pa si EU prizadeva za razvoj prav malih in srednje velikih podjetij.

Med konkretnimi rešitvami so razpravljavci ponudili nekaj praktičnih rešitev, ki bi lahko pripomogle k izboljšanju trenutnega stanja na področju preobsežne birokracije. Izpostavljene so bile potrebne delovne ure, ki jih je potrebno vložiti v prijavo projektov. S poenostavitvijo prijavnih postopkov bi neposredno prispevali k znižanju stroškov, ki jih imajo podjetja z "birokracijo" in bi denar lahko investirala v razvoj ali prijavo še kakšnega dodatnega projekta.

Ob vseh pobudah sprememb v 6. razvojnem programu, ki so jih dali razpravljavci, so ob koncu izpostavili tudi dejstvo, da pa je ob tem potrebno ohraniti transparentnost oz. nadzor nad projekti.

Delavnica sodi v okvir strokovnih razprav o pripravi 7. okvirnega programa, pri katerem aktivno sodeluje tudi dr. Romana Jordan Cizelj.

deli
« nazaj ↑ na vrh