Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Iran in EU - katero pot izbrati?

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Iran in EU - katero pot izbrati?

24.02.2006   Včeraj, 22. februarja 2006, so v Evropskem parlamentu člani medskupine "Prijatelji svobodnega Irana" ponovno spregovorili o zaskrbljujoči situaciji na Bližnjem Vzhodu. Osrednja tema konference, ki je združila evroparlamentarce različnih političnih skupin, je bilo iskanje najprimernejšega odziva Evrope na nedavne antisemitistične izjave iranskega predsednika Mahmouda Ahmadinejada. Seveda se pri tem ni dalo izogniti razpravi o zlorabi jedrske energije za razvoj orožja za množično uničevanje in kršenju človekovih pravic v Iranu.

Udeleženci konference so se strinjali, da je EU dolga leta bila preveč popustljiva do iranskega režima in da se edina rešitev ponuja v podpori skupinam demokratične opozicije, med njimi t.i. People's Mojahedin Organisation of Iran (PMOI). "Da bi lahko demokratična opozicija uspešno delovala, pa mora biti PMOI umaknjena s seznama terorističnih organizacij," so poudarili številni evroposlanci in s tem izrazili nestrinjanje z oceno ameriške nevladne organizacije Human Rights Watch. Le-ta se je na podlagi domnevnih kršitev človekovih pravic s strani PMOI lani zavzela za ohranitev skupine na seznamu terorističnih organizacij. "Prijatelji svobodnega Irana" menijo, da so tovrstne obtožbe zaradi uporabe neustrezne metodologije Human Rights Watch ter zavajanja in političnih pritiskov, ki jih izvajajo iranske oblasti, neutemeljene.

Razprava se je zaključila z ugotovitvijo, da učinkovita in trajna pomoč iranskemu ljudstvu ne more temeljiti niti na vojni niti na nadaljnji politiki sprave s tamkajšnjimi oblastmi, temveč na t.i. tretji poti, za katero se zavzema tudi koalicija iranskih demokratičnih opozicijskih strank. Zagovorniki tretje poti menijo, da le podpora iranskemu ljudstvu in njihovemu organiziranemu uporu lahko Iranu prinese pozitivne spremembe.

Pobudam parlamentarcev se je pridružila tudi dr. Romana Jordan Cizelj.

deli
« nazaj ↑ na vrh