Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Razprava o Zeleni knjigi o evropski energetski politiki

Napovednik

<< oktober 2022 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
rss - novice


Razprava o Zeleni knjigi o evropski energetski politiki

09.03.2006   V sredo, 8. marca, je komisar za energetiko Andris Piebalgs pred člani Odbora za industrijo, raziskave in energijo (ITRE) predstavil novo Zeleno knjigo o razvoju usklajene evropske energetske politike.
Posebno pozornost je posvetil predstavitvi glavnih ciljev nove energetske politike - trajnostnemu razvoju, konkurenčnosti in varnosti oskrbe - ter šestim prednostnim področjem, ki bodo služili kot osnova za javno razpravo in komentarje Sveta in Evropskega parlamenta. Šest prednostnih področij, s katerimi so se evroposlanci v veliki meri strinjali, obsega: oblikovanje notranjega energetskega trga; solidarnost med državami članicami EU; trajnejši, okolju prijaznejši, učinkovitejši in bolj raznolik izbor energij ter potrebo po skupni zunanji energetski politiki oz. mednarodnem sodelovanju.
Člani odbora ITRE, med njimi dr. Romana Jordan Cizelj, so v razpravi opozorili na potrebo po upoštevanju načela subsidiarnosti - torej delitve pristojnosti med državami članicami in EU, na vse bolj očitno potrebo po uporabi t.i. energetske mešanice ter usklajenem zunanje-političnem delovanju. Poudarili so tudi skrbno bdenje nad časovno dinamiko procesa sprejemanja in implementacije nove energetske politike, saj je hitrost ukrepanja pri sedanjih energetskih izzivih ključnega pomena za gospodarski napredek Evrope. Povpraševanje po energiji namreč narašča, medtem ko naj bi se po nekaterih napovedih odvisnost Evrope od uvoza nafte in zemeljskega plina do leta 2030 povečala na 70%. "Oblikovanje notranjega trga, boj proti podnebnim spremembam in varnost oskrbe so skupni energetski izzivi, ki zahtevajo skupne rešitve," je poudaril komisar Piebalgs.
deli
« nazaj ↑ na vrh