Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dialog mladih v Krškem

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Dialog mladih v Krškem

22.05.2012 

Dr. Romana Jordan je v petek, 18. maja 2012, sodelovala v razpravi Dialoga mladih, ki ga je gostil Mladinski center Krško. V razpravi z več kot 50  mladimi udeleženci je poslanka izpostavila: "Mladi imajo ideje, ki jim starejši moramo prisluhniti, če želimo ustvariti pravičnejšo družbo." 


Projekt Dialog mladih v sodelovanju z mladinskimi centri po Sloveniji in ob podpori Nacionalne agencije programa Mladi v akciji in Urada RS za mladino izvajata Mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije. Med aprilom in junijem organizaciji prirejata dvanajst regijskih dogodkov po celi Sloveniji ter tako spodbujata ustvarjanje skupnih idej in ukrepov za večjo participacijo mladih v družbi. Prav posebno pozornost posvečajo tematiki zaposljivosti mladih.

Udeleženci so v Krškem preko različnih neformalnih oblik učenja že analizirali glavne vidike problematike mladinske zaposljivosti, s pomočjo Zavoda za zaposlovanje Sevnica pa so razmišljali o svoji karierni prihodnosti. V popoldanskem času so pripravljali konkretne ukrepe s področij zaposlovanja mladih, brezposelnosti, izobraževanja in mladinske participacije. Te ukrepe pa so nato predstavili odločevalcem in se pogovarjali o implementaciji zamisli mladih.

Mladi so predlagali več samozaposlovanja na kmetijah in konkurenčnost na trgu, priznavanje neformalno pridobljenih izkušenj, karierno svetovanje od osnovne šole dalje, prilagajanje izobraževalnega sistema spremembam in več kreativnosti in inovativnosti v le tem ter možnost predstaviteve mladinskih organizacij v obveznih izbirnih vsebinah. V konstruktivni razpravi so med drugim izpostavili, da morajo politiko ustvarjati ljudje najrazličnejših profilov, saj politika posega na vsa področja življenja. Z mladimi se je potrebno pogovarjati, ne le deliti nasvetov. Danes pa je tudi mladim jasno, da ne bodo delali v isti službi od začetka zaposlitve do upokojitve.

Poleg častne pokroviteljice dogodka, poslanke v Evropskem parlamentu dr. Romane Jordan, so se jim pridružili odločevalci na lokalnem, regionalnem in nacionalnem nivoju. Sodelovali so še direktorica Območne službe Zavoda za zaposlovanje Irena Pirc, župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, podžupanja Občine Krško Ana Nuša Somrak, Maja Grabrijan iz Občine Sevnica ter predstavnici RRA Posavje Nataša Šterban Bezjak in Nataša Šerbec. Razpravi sta se pridružila direktor MC Krško Mitja Valentinc in direktor mreže MaMa Uroš Skrinar. deli
« nazaj ↑ na vrh