Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Vabim » Ohranimo Slovenijo ... » Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2010/2011

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2010/2011

V letu 2010/2011 smo uspešno zaključili akcijo Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji

25 slovenskih osnovnih in srednjih šol je v šolskem letu 2010/2011 uspešno zaključilo akcijo Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji. Skupaj so zbrali več kot 3.600 €. Denar je v sodelovanju s humanitarnim društvom Luč upanja, ki ga vodi slovenska biatlonka Tadeja Brankovič Likozar, namenjen gradnji šole za najrevnejše otroke Pialija, ki jo je v Indiji blizu Kolkate ustanovila Slovenka Mojca Gayen. Akcija je že tretjič potekala pod pokroviteljstvom slovenske poslanke v Evropskem parlamentu dr. Romane Jordan Cizelj. Zaključne prireditve in razglasitve rezultatov ob sklepu akcije na Osnovni šoli Antona Ukmarja v Kopru 6. maja 2011 se je udeležil tudi prvi sekretar indijskega veleposlanika v Sloveniji g. Surinder K. Datta.


S pomočjo sredstev, ki so jih z odprodajo odpadnega papirja že v letu 2009 zbrali slovenski šolarji, je ga. Mojca Gayen v Pialiju v Indiji kupila zemljišče, na katerem sedaj urejajo vse potrebno za gradnjo šole za tiste otoke, ki zaradi neurejenih življenjskih razmer ne morejo hoditi v državne šole in bi bili brez njene pomoči prepuščeni pouličnemu životarjenju. Sodelujoče slovenske šole so bile posebej vesele vidnega rezultata, da z odpadnim papirjem lahko na drugem koncu sveta pomagajo graditi šolo in svetlejšo prihodnost otrokom, ki jih je revščina najbolj zaznamovala. Zato so se z veliko veselja in pripravljenosti odzvale tudi tokratnemu vabilu dr. Romane Jordan Cizelj k skrbi za ohranjanje našega okolja z zbiranjem odpadnega papirja in k vzgoji za solidarno pomoč.


Največ papirja je v letošnji akciji zbrala Osnovna šola Antona Ukmarja iz Kopra, kjer je  6. maja dopoldne potekala tudi zaključna prireditev, na kateri je dr. Romana Jordan Cizelj predstavila rezultate, zmagovalno šolo pa je tudi nagradila z računalnikom za šolsko knjižnico. »Naša življenja so splet mnogih okoliščin, vsak posameznik pa se sam odloči, katere mu bodo krojile usodo. Njegova je tudi odločitev, ali bo pri tem upošteval odgovornost do sočloveka in narave. Zato organizacija akcije, ki povezuje skrb za okolje s solidarnostjo. In zato za šole, da že mladi spoznajo, kako neizmerno bolj polno je življenje, če znamo rezultate svojega dela deliti z drugimi. Letošnje evropsko leto prostovoljstva to le potrjuje. V imenu najrevnejših indijskih otrok se zahvaljujem sodelujočim učiteljem, profesorjem, mladim in staršem za pomoč, ki za te otroke pomeni ne pomeni samo upanje, temveč že utečeno izobraževanje za pot iz bede,« je povedala poslanka.


Prireditve se je udeležila tudi ustanoviteljica indijske šole Piali Ashar Alo ga. Mojca Gayen, ki je trenutno na obisku v Sloveniji: »Ob zaključku vsakega dne je prav, da se vprašamo, kaj dobrega smo naredili za nekoga drugega. In če odgovora nimamo, nas mora to vzpodbuditi k temu, da ga poiščemo naslednji dan. Zakaj? Zato ker nas pomoč drugemu osebno bogati in medsebojno povezuje. Zelo sem vesela in hkrati hvaležna, da smo tudi letos zelo uspešno zaključili našo skupno akcijo. Moje srce se iskreno razveseli, ko začutim, da smo se povezali ljudje različnih starosti, poklicev in narodnosti ter stopili skupaj, da bi pomagali. Boriti se je treba, da se živa ljubezen do sočloveka, ki biva v vsakem izmed nas, preoblikuje v konkretna dejanja, ki imajo vrednost vzora. Na ta način preženemo kisle, zagrenjene in žalostne nasmehe ter prižigamo upanje v svojih srcih in v srcih tistih, ki jim je pomoč namenjena,« ter zaključila z mislijo Victorja Huga, da »se duh bogati s tem, kar prejema, srce pa s tem, kar daje.«


Predsednica društva Luč upanja Tadeja Brankovič Likozar pa nas vse poziva k nadaljnji pomoči:  »Presrečna sem, da smo zaključili že drugo akcijo zbiranja starega papirja z namenom pomagati Pialiju. Vsi udeleženci te akcije se osebno morda sploh ne zavedamo, kaj smo s to lepo gesto doprinesli tem otrokom. Marsikdo med njimi se je zaradi naše dobre volje in malo našega truda naučil brati in pisati. Morda smo marsikomu pomagali poiskati energijo, da je zbral moč in pogledal v svoje sanje. Te sanje so za nas in naš svet tako skromne, za njih pa so izjemna odskočna deska za pogled v svetlejši svet. Najlepše se zahvaljujem dr. Romani Jordan Cizelj, vsem šolam in posameznikom, da so tudi letos zbrali toliko energije, pristopili k projektu  in s tem pomagali Pialiju. To možnost imate še naprej, zato pozivam vse k skrbi za okolje in obenem k pomoči otrokom v Indiji; predvsem pa bodimo pri tem svetel vzor in spodbuda našim najmlajšim: zbirajte odpadni papir in ga odpeljite na katero koli enoto podjetja Dinos ter denar od njegove odprodaje namenite društvu Luč upanja – za Piali.« 

 
Dr. Romana Jordan Cizelj se je vsem sodelujočim zahvalila za sodelovanje tudi s pisnimi plaketami in obljubila podporo Pialiju tudi v prihodnje, saj so šole izrazile željo in pripravljenost nadaljevati z akcijo tudi v prihodnjem šolskem letu.

Potek priprav na gradnjo šole in življenje v šoli Piali Ashar Alo lahko spremljate na: www.romanajordan.si/indija ter www.pialiasharalo.org.

  

Več fotografij ...


 POROČILO O ZAKLJUČKU AKCIJE
 


 

POTEK AKCIJE OD OKTOBRA 2010 DO APRILA 2011 !!!
Video nagovor Mojce Gayen:

 "Za vse tiste, ki nas gledate v Sloveniji! Z Anupom sva se odločila posneti tale filmček, ker veva, da si težko predstavljate, kakšno je življenje tukaj v Indiji ..."


Potek akcije 2010/2011 za šole in vrtce
Kako lahko sodelujem? 

Nagovor Mojce Gayen ob pričetku akcijePredstavitev šole Piali Ashar Alo
VIDEO: o življenju v Indiji in šoli Piali Ashar Alo Mojce in Anupa Gayen

 


 

Društvo Luč upanja


Zaključna prireditev akcije Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji 2010/2011
deli
« nazaj ↑ na vrh